Política

Alemanya reconeix haver provat el programari d'espionatge dels EUA

El cap de l'espionatge interior d'Alemanya remarca que si bé s'havien fet proves, no s'està utilitzant actualment

Els documents de la NSA indiquen que els EUA van posar aquest programa a disposició d'Alemanya per donar-los suport en la lluita contra el terrorisme

Els serveis secrets alemanys que operen a l'interior del país han reconegut que van provar un programari d'espionatge nord-americà, encara que asseguren que ja no el fan servir, segons una entrevista difosa aquest diumenge pel diari Bild am Sonntag. El president de l'Oficina Federal per a la Protecció de la Constitució (BfV), Hans-Georg Maaßen, ho ha confirmat després que ahir el setmanari Der Spiegel avancés que la intel·ligència alemanya utilitzava el programa d'espionatge massiu.

El cap de l'espionatge interior d'Alemanya -nomenat recentment, arran de la sortida del seu predecessor per l'escàndol de la cèl·lula terrorista neonazi- ha recalcat que, si bé s'havien fet proves, no s'està utilitzant actualment.

En el seu darrer número, Der Spiegel assegura que tant el BND, el servei d'espionatge exterior alemany, com la BfV fan servir el programa XKeyscore desenvolupat per l'Agència de Seguretat Nacional dels EUA (NSA) acusada d'orquestrar un sistema d'espionatge massiu a escala mundial que va destapar Edward Snowden, extècnic de la CIA.

EUA va posar aquest programa a disposició d'Alemanya perquè els seus serveis secrets poguessin donar-los suport en la lluita contra el terrorisme, segons documents de la NSA als quals ha tingut accés la publicació.

Aquest sistema permet, a més de l'emmagatzematge de les denominades “metadades” -qui es comunica amb qui, quan, quant i des d'on-, veure retrospectivament les cerques realitzades per persones concretes en cercadors d'internet i, fins i tot, registres de contingut de diversos dies.

Sota aquesta denominació anglosaxona s'engloba a les tècniques que permeten emmagatzemar en brut tots els continguts de les comunicacions telefòniques i via internet d'un individu durant un període de temps.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.