Política

Zapatero sobre Catalunya: “No hi haurà secessió, ho tinc claríssim”

L'expresident del govern espanyol indica que una declaració unilateral “no tindrà validesa perquè ningú pot fer una cosa si no té la competència per fer-la”

L'exlíder del PSOE aposta per una reforma de la Constitució que reforci “les competències i la singularitat” catalanes

L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha assegurat que Catalunya no aconseguirà la independència i ha recordat al president Mas que una declaració unilateral “no tindrà validesa perquè ningú pot fer una cosa si no té la competència per fer-la”. “Veurem si mereixerà una reacció jurídica o només política. Però el que no pot ser no succeirà, que és una secessió, ho tinc claríssim”, ha afirmat Zapatero aquest diumenge al programa El objetivo de La Sexta. L'expresident del govern espanyol ha apostat per canviar la Constitució “per fer una reforma en el finançament, la distribució de competències i el reconeixement de la singularitat i la identitat de comunitats com Catalunya”.

“Espanya necessita i estima Catalunya, i Catalunya necessita Espanya”, ha continuat Zapatero, que considera “fonamental” que hi hagi un procés de diàleg i acostament de posicions entre l'Estat i Catalunya. “Les qüestions que han quedat pendents s'han de posar sobre la taula i obrir un procés de retrobament”, ha reflexionat en veu alta l'expresident del govern espanyol, que ha reiterat que una DUI no tindria cap mena de validesa i ha afirmat que “la democràcia té els mecanismes per garantir la unitat constitucional”.

“Estava en joc el futur de l'euro”

Sobre la crisi del 2010, Zapatero ha assegurat que mai es va plantejar dimitir aquell mes de maig, quan va anunciar la primera onada de retallades. “Assumir una responsabilitat política com a president és ser conscient que t'hauràs d'enfrontar a situacions no previstes on s'hi juguen moltes coses per al país i això és més important que haver de rectificar els compromisos”, ha comentat a La Sexta l'expresident espanyol, que ha apuntat que aquella nit de maig “estava en joc el futur de l'euro”. “Si els països que teníem que assumir un compromís no ho fèiem, l'euro es podia haver trencat amb conseqüències incalculables”, ha matisat Zapatero.

No obstant això, l'exlíder del PSOE ha reconegut la seva errada en reconèixer públicament l'existència de la crisi econòmica. “Resistir-me a usar la paraula crisi va ser un error clar”, ha puntualitzat l'expresident espanyol, que està a punt de publicar un llibre, El dilema. 600 dies de vertigen, on explica els seus dos últims anys de mandat a la Moncloa. En aquest llibre desvela si va rebre alguna trucada de la cancellera alemanya, Angela Merkel, per demanar el rescat. “Aquella nit no em va trucar. Una vegada vaig tenir una conversa amb Merkel, però no en aquell moment. Ja es veurà”, ha sentenciat amb misteri.

Sobre el paper de Rajoy en la crisi, Zapatero ha volgut passar de puntetes i s'ha estat molt de criticar la gestió del líder del PP, tot i les queixes populars sobre “l'herència rebuda”. “És el govern qui té la informació i els elements de judici per prendre decisions. La meva predisposició serà sempre favorable, de respecte i comprensió a una tasca en un marc difícil. Com a expresident no participaré en la polèmica pública ni contribuiré a un factor que pugui ser negatiu per a l'economia espanyola”, ha manifestat l'exlíder del PSOE, que ha destapat que fa més d'un any que no parla amb Rajoy, “des d'un Consell d'Estat”.

Zapatero també ha parlat sobre ETA, en el segon aniversari del cessament de l'activitat armada per part de la banda terrorista, i ha recordat que la democràcia va triomfar “perquè ETA va perdre el suport social que tenia d'una part de la societat basca”. “Aquesta va ser la clau”, ha valorat l'expresident del govern espanyol, que ha negat que es pagués cap preu polític. “I aquesta és la gran victòria de la democràcia”, ha finalitzat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.