Política

Primer assaig d'ICV per fer la Syriza catalana

El dret a decidir i polítiques alternatives a l'economia neoliberal, punts en comú a l'assemblea ‘Ara és demà'

La fàbrica Fabra i Coats serà l'escenari dissabte d'una trobada de partits polítics i moviments socials per intentar construir una alternativa des de les esquerres a les polítiques neoliberals. Aquest, però, no és l'únic punt en comú que aglutinarà els diversos participants en l'assemblea oberta batejada amb el lema Ara és demà. que impulsen ICV i EUiA. La defensa del dret a decidir serà el segon eix sobre el qual es desenvoluparà un debat amb l'objectiu final d'arribar a construir un nou espai electoral per a les pròximes cites amb les urnes i en l'horitzó posat en les eleccions municipals o catalanes.

La vella aspiració d'unir les forces d'esquerres i els moviments socials que treballen des del territori tindrà dissabte la primera catarsi des que el juny del 2012 ja es va començar a apuntar la necessitat de crear aquesta Syriza catalana a semblança de la coalició grega que es va constituir el 2004 i que tants bons resultats va obtenir a les eleccions hel·lèniques del 2007 i del 2012 fins a configurar-se com a segona força del país.

Des d'un primer debat que va començar el 2012 a la Universitat Progressista d'Estiu entre Pere Navarro (PSC), Joan Herrera (ICV), i Oriol Junqueras (ERC), el treball i les reunions prèvies han anat descartant companys de viatge, com ara els republicans, pel seu acostament a les polítiques de CiU, o el PSC, per l'ambigüitat en l'eix nacional.

Ara aquest primer assaig està considerat per molts, atesa la situació de crisi econòmica i el conflicte territorial, com l'última oportunitat per poder constituir un front d'esquerres i social a Catalunya que permeti construir un sistema més just que l'actual. Un primer èxit d'aquesta trobada serà, doncs, que se'n convoqui una segona.

Crítics del PSC seran a l'assemblea, que ja té 1.400 inscrits

ICV i EUiA són els que intenten oferir el fil i l'agulla per cosir una plataforma que en aquesta primera trobada ja té 1.400 inscrits. De fet, ahir, i abans del previst, des de les xarxes socials es va anunciar el tancament de les inscripcions. Tot i que encara no s'han fet públics els noms d'alguns convidats, des d'Avancem, el corrent critic del PSC, s'ha anunciat la participació en l'acte d'alguns dels seus membres, com ara Jordi del Rio, membre de l'executiva socialista, i Fabián Mohedano, apartat d'aquest òrgan de la direcció per haver assistit a un acte d'ERC. El diputat Joan Ignasi Elena no ha confirmat la seva assistència, mentre que la parlamentària Marina Geli i l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, han donat suport a l'acte, tot i que no hi seran per problemes d'agenda. Elena i Geli van votar a favor de la consulta, en contra del no que havia exigit la direcció del PSC, raó per la qual han estat suspesos de la direcció. Ros va deixar l'acta de diputat. L'acte també tindrà la presència de militants de Nova Esquerra Catalana (NEC), fundat per l'exconseller Ernest Maragall. També estan convidats a l'assemblea membres de Procés Constituent, la CUP i moviments socials.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia