Política

El PSC es queda sense primàries

La decisió del moviment crític de convertir-se en nou actor polític per a les eleccions municipals provoca que Glòria Plana deixi la cursa contra Sílvia Paneque

La candidata farà pública demà la seva decisió

Les primàries del PSC a la ciutat de Girona es queden sense el duel entre Sílvia Paneque i Glòria Plana. La decisió del moviment crític Avancem de constituir-se en nou actor polític per participar en les properes eleccions municipals té una conseqüència directa sobre les primàries gironines. Plana, membre destacada d'Avancem, anunciarà demà quin és el seu futur. Una decisió que tot apunta que anirà en la direcció de deixar el partit i, en conseqüència, la disputa amb Paneque. També deixaria el grup municipal de Girona i passaria a ser regidora no adscrita, igual que al Consell Comarcal del Gironès, on ara és portaveu del grup socialista.

Plana, en l'assemblea que va celebrar ahir Avancem a Sant Feliu de Codines, va intervenir en l'àmbit de política municipal. “Queda poc per a les eleccions municipals. Serà difícil fer llistes, però aquest nou actor polític ens facilita molt les coses”, va dir. Una declaració que deixa clara la postura de deixar el partit i engegar un nou projecte. Mantenir-se com a candidata en les primàries seria, doncs, tot un contrasentit. No obstant això, Plana va evitar ahir fer cap tipus de declaració i va afirmar tan sols que es prenia 24 hores de reflexió i que demà dilluns farà pública la seva postura.

Una situació no prevista

Els estatuts de primàries del PSC no tenien previst, inicialment, què calia fer en el cas que una candidata abandonés la cursa. La marxa de Joan Ignasi Elena del partit socialista va encendre els llums d'alerta. I es va decidir que les primàries continuarien endavant amb una sola candidatura, que hauria de ser ratificada igualment en una votació. No era clar que això s'acabés produint, ja que Plana havia dit que els estatuts no li impedien seguir en les primàries com a candidata independent. Una situació certament esperpèntica –i encara més en el supòsit que Plana hagués guanyat l'enfrontament electoral amb Paneque– però, tot i així, possible. Malgrat això, no s'haurà d'arribar a aquest extrem, ja que Plana seguirà el mateix camí que la resta de membres d'Avancem.

Candidata per necessitat

Glòria Plana no tenia cap intenció de presentar-se a les primàries, tenint en compte que era força clar que el futur d'Avancem s'encarava fora del partit. Però l'anunci de Pia Bosch de no enfrontar-se a Sílvia Paneque li va capgirar totalment el plans. En pocs dies va haver de valorar la possibilitat de presentar candidatura. Plana sempre havia defensat les primàries i la necessitat que algú del corrent crític hi participés. I finalment va fer el pas. A falta d'una setmana per a la votació, Plana abandona i canvia de direcció.

LA DATA

5.07.2014
És el dia de votació
de les primàries a la ciutat de Girona. Tot fa pensar que només hi haurà una candidata

LA FRASE

Serà difícil fer llistes però aquest nou actor polític ens facilita molt les coses
Glòria Plana
MEMBRE DEL MOVIMENT CRÍTIC AVANCEM

Contactes per fer una aliança amb ERC

A nivell nacional, els flirtejos d'Avancem amb ERC i ICV són evidents i no s'amaga que hi haurà aliances en les properes eleccions municipals. Evidentment, el mateix passarà a les comarques gironines. Segons ha pogut saber aquest diari, els contactes amb Esquerra de cara a fer llista a la ciutat de Girona ja han existit, tot i que encara es troben en un nivell molt inicial. De fet, el guió preveia primer la celebració de l'assemblea d'Avancem d'ahir i, a partir de l'anunci oficial de l'escissió d'aquest moviment del PSC, començar a treballar més intensament pensant en els comicis locals. Glòria Plana i Ignasi Thió són les cares visibles d'Avancem a Girona i no s'ha de descartar la possibilitat que algun d'ells formi part de la candidatura d'Esquerra, que ja té com a cap de llista a Maria Mercè Roca.

En aquest marc, no s'ha d'oblidar Pia Bosch. L'actual portaveu del grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Girona ja va manifestar la seva voluntat de no encapçalar de nou la llista del PSC, però va obrir la porta de bat a bat a seguir en la política municipal amb una alternativa d'esquerres. Bosch dóna suport a una nova marca electoral socialista que, en l'àmbit gironí, també compta amb el suport d'exconsellers com ara Joaquim Nadal, Marina Geli, i també de Manel Nadal, Quim Bonaventura, Amèlia Barbero, Enric Pérez, Montse Palma i Pere Albó. Els contactes entre ERC i Bosch, però, són una possibilitat que tampoc s'ha de descartar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia