Política

Anna Arqué

Portaveu de l'International Comission of European Citizens

Anna Arqué:“En el procés, les consultes van ser el punt d'inflexió”

arenys de munt ·“Es va demostrar la reticència, oposició i bel·ligerància al fet que ens pronunciéssim” 9-N · “Que sigui l'Estat espanyol si s'hi oposa que vingui i ens tregui les urnes. Llavors serà el seu problema justificar-ho”

Acte el 7 de setembre.
Els organitzadors de les consultes populars organitzen per al 7 de setembre el seu cinquè aplec anual a Arenys de Munt, amb què commemoraran enguany aquella efemèride i de pas homenatjaran els més de 60.000 voluntaris que van fer possible les 554 consultes que es van fer. Per ara ja tenen més de 500 convidats confirmats al dinar, i podrien superar el miler. La jornada s'amanirà amb actuacions musicals i castelleres. També han fet una crida als participants perquè duguin fotos de les consultes, per muntar una exposició que voldrien estrenar abans del 9-N.
ò.p.
Després de les consultes es va verbalitzar la majoria social per la independència

La Portaveu de l'International Comission of European Citiziens, Anna Arqué, va ser responsable de la Comissió de Comunicació i Premsa i de la Comissió d'Internacional de les consultes populars de 2009, 2010 i 2011. El 13 de setembre fa cinc anys de la primera, a Arenys de Munt.

Quin va ser el seu paper en aquestes consultes populars?
De fet, jo ja era al comitè promotor de la ILP que pretenia portar el debat de l'autodeterminació de Catalunya al Parlament. A l'octubre, després de la consulta d'Arenys de Munt, és quan vam muntar la Coordinadora Nacional per la consulta sobre la independència, i vaig ser la responsable de la Comissió de Comunicació i Premsa i de la Comissió d'Internacional.
Quina va ser la importància de la consulta d'Arenys de Munt?
A Arenys el que es va demostrar va ser la reticència, després l'oposició i finalment la bel·ligerància de l'Estat espanyol al fet que ens pronunciéssim, ni tan sols en un poble que no arriba als 10.000 habitants! Tot el procés de les consultes va estar ple d'amenaces i d'impediments. Però nosaltres sempre preníem la decisió de tirar endavant i que no fos tan evident que el que estàvem fent era un pols amb l'Estat, perquè pensàvem que d'aquesta manera més gent s'hi sumaria.
Esperaven tanta participació?
La veritat és que això no ho saps mai. El 2009 quan es va començar amb les consultes no hi havia un estudi previ ni una majoria verbalitzada a favor de la independència a les enquestes oficials. Això feia que no tinguéssim una prospecció segura. Però per nosaltres no era tan important la participació, que també, sinó fer-ho i demostrar que es podia fer.
Què es va aconseguir amb la consulta d'Arenys de Munt?
El que vam guanyar amb totes les consultes, no només amb la d'Arenys, van ser tres punts: Primer, demostrar que sí que és possible votar. Segon, crear un escenari positiu en el qual la gent es va sentir còmoda i va normalitzar la paraula independència.I tercer, la internacionalització del conflicte català i de les consultes populars.
Quina rellevància té la internacionalització pel procés?
És important posar el conflicte català sobre les taules de les seccions de política. Però un cop ja s'ha fet això, ha arribat un moment on el quid de la qüestió internacionalment és que ens creiem que som una nació, actuem com a tal i posem les urnes.
Com ha influït Arenys de Munt en el procés sobiranista?
Durant les consultes el que va passar és que vam centrar l'autodeterminació i la independència al debat polític. Per això llavors va sorgir Solidaritat Catalana per la Independència.
Com ha evolucionat el procés des de les consultes populars?
En el procés sobiranista, el punt d'inflexió van ser les consultes populars perquè la gent va veure que hi havia persones de tota mena en un escenari positiu i transversal i multigeneracional. No és que abans la gent no fos independentista, sinó que no es verbalitzava. I després de les consultes es va verbalitzar la majoria social a favor de la independència i això va permetre que es passés a una majoria parlamentària.
Hi haurà consulta el 9-N?
És que no hi ha una altra, els partits tenen cedits els nostres vots precisament per fer un referèndum. I la prova per demostrar que estem preparats per ser un Estat independent és que trenquem amb l'autonomisme i posem les urnes el 9-N. No ens hem de fer un autoboicot nosaltres abans d'hora. En tot cas, que sigui l'Estat espanyol si s'hi oposa que vingui i ens tregui les urnes. Llavors serà el seu problema justificar al món quin problema tenen amb la democràcia. És la frase que sempre repetim des de l'Assemblea de la filòsofa russa Ayn Rand: “La qüestió no és qui no em deixarà, la qüestió és qui m'aturarà”.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia