Política

El Parlament desplega part de la Llei de Consultes malgrat la suspensió del TC

CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP aproven la designació dels set membres de la comissió de control de consultes

PP, PSC i C's no participen en la votació en considerar que desobeir la resolució del Constitucional és il·legal

El PP porta a Fiscalia i al contenciós-administratiu la votació al Parlament de la comissió de control

El Parlament ha aprovat aquest dimecres els membres de la Comissió de Control del 9-N -l'equivalent a una Junta Electoral- malgrat que el Tribunal Constitucional (TC) va suspendre cautelarment la Llei de Consultes, i PSC, PP i C's s'han negat a votar al·legant que es desatén la resolució del tribunal. Així, la comissió de control ha quedat aprovada amb els 86 vots a favor de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP.

El PP ha anunciat que portarà a la Fiscalia i al contenciós-administratiu la votació al Parlament de la comissió de control.

La comissió la formen set juristes i politòlegs de “reconegut prestigi”, que seran la catedràtica de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Mercè Barceló Serramalera, el catedràtic del Departament de Ciència Política de la UAB Joaquim Brugué Torruella, i el professor de Dret Internacional de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Alfons González Bondia.

També el catedràtic de Dret Civil de la Universitat de Girona Miquel Martin Casals, els advocats Marc Marsal Ferret i Benet Salellas Vilar, i el catedràtic de Ciència Política i Administració de la Universitat de Barcelona Jordi Matas Dalmases.

En un tens debat abans de la votació, PPC i Ciutadans han sol·licitat la seva retirada de l'ordre del dia perquè desenvolupa, han advertit, una llei que ha estat suspesa pel Tribunal Constitucional, acte que per a aquests partits suposa traspassar una “línia vermella” i una “desobediència clara” a l'Alt Tribunal.

És per això que aquests partits s'han negat a participar en la votació, cosa a la qual també s'ha sumat el PSC, que ha qüestionat també la seva “legitimitat jurídica”, mentre que el bloc sobiranista ha defensat que l'informe dels lletrats del Parlament donava el vist-i-plau a la legalitat de la votació i ha carregat contra les “amenaces” de populars -amb les mans alçades- i Ciutadans -que han abandonat l'hemicicle.

Aval dels serveis jurídics del Parlament

Un informe dels serveis jurídics del Parlament ha avalat que el ple de la cambra hagi inclòs a l'ordre del dia d'aquest dimecres el punt que aborda el desenvolupament de la llei de consultes no referendàries, suspesa cautelarment aquest dilluns pel Tribunal Constitucional (TC).

L'informe, fet a petició de PSC i PP i al qual ha tingut accés Europa Press, recalca que la llei “ja estava en vigor” quan es va convocar el ple el 27 de setembre, pel que podia incloure's aquest punt, que es refereix a designar els membres de la comissió de control de la norma.

Els lletrats han afirmat que, en compliment de l'article 72.3 del reglament del Parlament, una vegada que un ple ha estat convocat, “l'òrgan parlamentari competent per alterar l'ordre del dia és el mateix ple”.

A la fiscalia

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha anunciat que portaran a Fiscalia i també al contenciós-administratiu la votació que s'ha produït al Parlament sobre la comissió de control de la consulta. Remetran aquestes denúncies al Tribunal Constitucional. També ha advertit que els serveis jurídics del PP estaran “vigilant que no es gasti ni un sol euro ni es signi ni un contracte” referent al 9-N, ja que si es fa, presentaran una denúncia per malversació de cabals públics.

En la mateixa línia, Albert Rivera ha explicat que C's es dirigirà per escrit al Govern per reclamar-li que no destini cap partida a la preparació de la consulta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia