Política

Lobsang Sangay

Primer ministre del Tibet a l'exili

“La ‘marea groga' catalana és una inspiració per al Tibet”

“Aquesta manera pacífica de manifestar-se dels catalans ens anima a nosaltres”

“Desitgem que tots els governs del món tinguin una bona relació amb la Xina, però alhora que surtin en defensa dels drets humans bàsics”

“El que fa el govern xinès a Hong Kong hauria de dur la gent a preguntar-se què més està passant al Tibet”

L'hereu polític
Va néixer en un assentament de refugiats tibetans a l'Índia el 1968. Va ser escollit kalon tripa, primer ministre del Tibet a l'exili, el 2011. Es va imposar a dos candidats més amb el 55% dels vots. Expert en dret internacional i resolució de conflictes, format a Harvard, no ha trepitjat mai el Tibet. Pequín no li ho deixa fer. És l'hereu polític del dalai-lama, que ara es concentra només en el lideratge espiritual.
Encara que
la immolació sigui una mort violenta, no
és violència

Lobsang Sangay ens rep com un pinzell, elegantíssim, com va sempre, a la Casa del Tibet a Barcelona, després d'una trobada privada amb la comunitat tibetana. A Catalunya hi ha un centenar de tibetans. És la seva segona visita a Barcelona, després que el 2010 el volcà islandès Eyjafjallajökull el desviés de Madrid a casa nostra durant tres dies.

Tenzin Gyatso ha dit recentment que la tradició dels dalai-lames, de gairebé cinc segles, podria acabar amb ell, que és el catorzè. No cal, doncs,
un dalai-lama?
Sí que cal tenir un dalai-lama, perquè el Tibet s'enfronta a una tragèdia i la nostra civilització i la identitat tibetana estan en perill. En aquest moment crucial necessitem tota l'ajuda que puguem aconseguir, inclosa la del dalai-lama. Ell diu que personalment podria ser l'últim dalai-lama, però que això ho hauran de decidir els tibetans.
Les autoritats tibetanes han renunciat a la independència per una autonomia dins de la Xina. No és un pas enrere per a la causa tibetana?
El Tibet va ser un país independent. Ningú no ho discuteix. Fins i tot documents xinesos ho reconeixen. Hi ha un tractat signat entre el Tibet i la Xina que diu que els tibetans seran feliços a la seva terra i els xinesos seran feliços a la seva. Fins i tot els documents signats per les dues parts reconeixen l'existència de dos països independents. Però som realistes. La naturalesa geopolítica i el poder del govern xinès fan que siguem molt moderats. No qüestionem la unitat xinesa, però a canvi volem una autonomia genuïna per al poble tibetà.
Aquesta autonomia és el que volen les noves generacions dins del Tibet?
Hi ha diversos punts de vista entre la gent jove. N'hi ha que volen la independència, però el punt de vista majoritari és el dels que volen l'autonomia, la via intermèdia. És veritat que hi ha gent gran que preferiria la independència, i joves que també la volen, però la gran majoria dels tibetans no. El 1997, el Parlament tibetà a l'exili va aprovar per unanimitat aquest camí del mig.
Catalunya va tenir un govern a l'exili, com el seu. Després va arribar l'autonomia, i avui molta gent vol la independència.
És el procés català una inspiració per al Tibet?
He vist a la plaça [de Catalunya, diumenge] moltíssima gent sortint a manifestar-se vestida amb samarretes grogues i expressant lliurement els seus pensaments. És una inspiració. I quan els veia, pensava: m'agradaria que els tibetans poguessin fer el mateix al Tibet, però el govern xinès no ho permet. Celebro la llibertat d'expressió dels catalans, que mostra la bellesa de la democràcia. Aquesta manera pacífica de manifestar-se per les vostres aspiracions i intercanviar parers és positiva i també ens anima a nosaltres.
El govern de Mariano Rajoy ha modificat la llei
per evitar que es puguin jutjar exdirigents xinesos per genocidi al Tibet
en virtut de la justícia universal.
Tots els països del món haurien de tenir uns valors morals a defensar, els drets humans bàsics. Això és el que esperem de la comunitat internacional. Desitgem que tots els governs tinguin una bona relació amb la Xina, però alhora que surtin en defensa dels drets humans.
Quin pes té la compra de deute espanyol per part de la Xina en aquest canvi legislatiu?
Arreu d'Europa i del món, gràcies al seu poder econòmic, la Xina intenta imposar el seu poder polític. Alguns països cedeixen i d'altres no. Però als Estats Units, per exemple, el president, Barack Obama, ha rebut sempre el dalai-lama i després els negocis i la relació amb la Xina han continuat igualment.
Sis dècades després, cap país reconeix el govern tibetà a l'exili. Té indicis que això pugui canviar?
El reconeixement del nostre govern a l'exili no és la nostra prioritat. La prioritat és el diàleg amb el govern xinès per resoldre la qüestió tibetana de manera pacífica. Si arriben els reconeixements seran benvinguts, però el que volem és pressionar el govern xinès per garantir les llibertats bàsiques al Tibet i que tinguem autonomia de veritat dins la Xina.
És possible un altre Tiananmen a Hong Kong?
Espero que no, seria un desastre per al govern xinès i per a la gent de Hong Kong. Ara tot el món té la mirada fixada allà i una acció d'aquest tipus seria un error per al govern. Prego perquè això no passi i es resolgui de manera pacífica a través del diàleg.
Com afecta Hong Kong a la causa del Tibet?
Hong Kong és un test per al govern xinès. Al Tibet reprimeixen les protestes sense miraments. Però si fan el mateix a Hong Kong, el govern serà vist de manera molt diferent. Hi ha gent que dubta de si el que diem els tibetans és cert o no, però el que veiem clarament que el govern fa a Hong Kong hauria de dur-los a preguntar-se què més està passant al Tibet.

Pequín acusa el govern tibetà de promoure les immolacions. Com explica aquestes accions?
Ells al·leguen això, però no tenen cap prova que jo mai hagi encoratjat les immolacions. Totes les meves declaracions, en tibetà o en altres llengües, han estat sempre per desencoratjar explícitament i de manera consistent aquestes morts. Sempre he dit que és una acció que ha de ser dissuadida perquè la vida és preciosa. Hem de viure per protestar. Els xinesos no poden tenir ni una sola prova que jo ho hagi dit o hagi fet res per promoure-les. La causa de les immolacions és la repressió i la tortura a la presó dels tibetans. Ni un sol xinès ha estat ferit en cap de les immolacions. Encara que la immolació sigui una mort violenta, no és violència. Perquè sigui violència has de ferir algú.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia