Política

Romeva entra en les travesses

Diversos sectors de l'ANC veurien amb bons ulls l'exmilitant d'lCV com a relleu de Forcadell, i ell no ho nega

La responsabilitat per trobar un nou equip recaurà en els dos terços del secretariat que aspiren a la reelecció

L'assemblea general de l'ANC del 12 d'abril activarà el compte enrere aproximat d'un mes per a la renovació dels 75 membres del secretariat nacional, dels quals un terç –en què hi ha gairebé tot el nucli dirigent actual, això sí– completa el cicle de tres anys que fixen els estatuts com a límit de mandat. Toca renovació, i tant dins com fora de l'entitat hi ha preocupació per trobar algú que generi prou consens i que alhora tingui prou ganxo mediàtic durant l'etapa decisiva del procés per rellevar en el lideratge Carme Forcadell, que ja ha deixat clar que marxarà malgrat que diverses veus havien advocat per un canvi d'estatuts que li permetés repetir. Fonts consultades explicaven ahir que la responsabilitat per trobar el relleu es deixarà a partir d'ara de manera creixent en la cinquantena d'integrants que sí que poden repetir al secretariat, si bé s'admet que entre ells ni hi ha el perfil ideal –tot i que “de persones vàlides n'hi hauria”, asseguraven d'altres– ni s'ha proposat ningú de manera clara. Així, es considera bàsic que aquest nucli continuï, però el nou president podria venir de fora.

En els últims mesos, els encara dirigents han sondejat diversos noms propers sobre la possibilitat d'agafar-ne les regnes, com ara Miquel Strubell o Miquel Sellarès, que ja van ser uns dels impulsors de l'ANC i que ara prefereixen deixar pas a gent jove, o el director d'El Born Centre Cultural, Quim Torra, que també ho ha declinat.

Dos noms nous s'han afegit a les travesses els últims dies. Un, el del jutge Santiago Vidal, que gairebé s'ha descartat quan ha deixat clar que encaminarà el seu futur immediat cap a la política activa, un fet totalment incompatible amb tenir cap càrrec a l'ANC. Vist això, des de dilluns passat, quan va presentar la seva renúncia com a militant d'ICV per la posició del partit a favor de romandre a l'Estat espanyol, agafa força el nom de l'exeurodiputat Raül Romeva. Moltes veus sobiranistes de seguida es van engrescar a les xarxes socials amb el seu possible lideratge, i des de diversos sectors de l'ANC ahir s'admetia que es veuria amb molt bons ulls aquesta possibilitat, per a la qual ja hi podria haver hagut algun tempteig informal. El mateix Romeva, que s'ha pres un període de descans i reflexió després del seu anunci, alimentava dimarts la hipòtesi, quan va descartar anar a cap llista de partit en les pròximes cites electorals, però obria la porta a treballar per l'independentisme “en espais compartits amb altres grups”.

Sigui qui sigui el nou president, té per decidir-se fins a mitjan abril, quan es tancarà el termini per presentar candidatures. Fins llavors, les travesses romanen obertes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia