Política

L'ANC s'aboca a convèncer Romeva

L'entitat, que en pocs dies ha rebut una allau de propostes amb el seu nom, el prioritza i hi vol iniciar converses aviat perquè sigui el nou líder

Es veu com el perfil ideal per al gran objectiu: sumar indecisos d'aquí al 27-S

Hi ha hagut molts noms damunt la taula, però, tal com avançava ahir El Punt Avui, Raül Romeva és a hores d'ara el candidat favorit, gairebé l'únic, tant per a la cúpula com per a bona part dels associats de l'ANC, per rellevar Carme Forcadell en la presidència a partir del maig. Noves fonts consultades ahir admetien l'interès per incorporar l'exeurodiputat d'ICV al projecte i per iniciar-hi ben aviat i de manera prioritària –tampoc volen forçar algú que s'ha pres un temps de reflexió després d'uns dies convulsos– les converses formals per tancar el maldecap de la successió.

De fet, des que dilluns va anunciar el seu adéu al partit ecosocialista –en què militava des dels anys noranta–, pel seu poc suport a l'independentisme, l'ANC ha rebut una allau de correus electrònics de socis i simpatitzants per proposar Romeva com a nou líder. El seu perfil reuneix gairebé tots els trets desitjats: independentista confés, no ve de cap dels partits majoritaris (CiU i ERC), però està avesat al diàleg i al treball en equip per la feina durant dues legislatures a Brussel·les, on va presentar moltes iniciatives conjuntes en defensa del país i va fer bona amistat amb companys com Oriol Junqueras i Ramon Tremosa. A més, genera consens a l'entitat, té un notable relleu mediàtic i una bona reputació, ja que va ocupar sempre els primers llocs del rànquing d'eurodiputats més treballadors pel que fa a preguntes, mocions i intervencions en el ple.

Però, sobretot, tal com recordaven altres fonts consultades ahir, també es considera la figura ideal, atès el seu passat en una formació federalista, per mirar de sumar indecisos al sobiranisme, especialment en indrets difícils com l'àrea metropolitana, el gran objectiu que s'ha fixat l'ANC –refermat en l'esborrany del nou full de ruta que ha proposat a les territorials– d'aquí a les eleccions del 27-S per garantir la victòria de l'independentisme.

El seu excap, el coordinador general d'ICV, Joan Herrera, admetia ahir a RAC1 que no el sorprendria que Romeva acceptés aspirar a liderar l'ANC, tot i que lamentava: “[Si fos així,] hauria valgut més que ho haguéssim parlat amb normalitat i d'una altra manera.” Herrera es mostrava dolgut perquè es va assabentar de la renúncia pels mitjans, i no l'entén: “Ha estat eurodiputat durant deu anys d'una formació que es proclamava federalista, i quan aquesta formació fa una aposta per un estat lliure en el marc d'un estat plurinacional, sense tancar la porta a la independència, ho deixa.”

Si bé caldrà veure com evolucionen les converses amb Romeva en les properes setmanes, l'ANC ja ha descartat altres noms que havia temptejat com ara l'exdirigent de La Crida Jordi Sánchez, actual adjunt al Síndic de Greuges, que ha declinat l'oferta per raons institucionals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia