Política

Un debat plàcid a l'Espai Ter de Torroella de Montgrí

Les urbanitzacions, el turisme, el Parc Natural del Montgrí o l'estat de la cultura i la potenciació de l'Espai Ter com una infraestructura que ajudi a desenvolupar la comarca centren la sessió

Nou llistes són moltes i encara més quan els partits de la vella política presenten primeres figures i en aquesta vila obrera que estima la música un partit xenòfob com Plataforma per Catalunya ha aconseguit fer llista. Tot i que es preveia un debat amb tibantor, el cert és que a l'escenari de l'Espai Ter els partits van mostrar un perfil baix, un riu d'aigües plàcides en què Gregori Sarquella, anava com un COET intentant. acaparar l'atenció d'uns assistents que es movien entre el florentinisme de Jordi Cordon, de CiU; la defensa de la feina feta en anteriors mandats per Josep Maria Rufí, d'Esquerra Republicana; les bones intencions de Genís Casamort, cap de llista de Gent per Torroella-l'Estartit; l'apel·lació a l'esquerra popular de Robert Huertas, de la CUP; la particularitat estartitenca, de Sílvia Comas i l'EST, (L'Estartit Som Tots); l'ofici de polític professional de Jordi Colomí, de la UPM, o l'intent de provocació d'Enric Juan, de Plataforma per Catalunya, el qual després de sentir del seu veí de taula Robert Heras que estava totalment en contra de la presència d'una formació racista, que basava el seu discurs en la xenofòbia, l'imprecat, pressionat per una part del públic que li recriminava la seva posició política, va contestar que “el seu partit se sentia molt català però que si algun cop governaven no deixarien construir cap més mesquita a l'Estartit”. Les paraules de Juan contrastaven amb la discreció d'Andrés Navarrete, que va ajustar el discurs a les obvietats defensades pels homes de Rajoy en el programa estatal, però que va fer un esforç per llegir la situació actual del municipi i allò li va comportar passar sense pena ni glòria però amb un cert regust de saber-ho fer.

L'urbanisme i les urbanitzacions van centrar la primera discussió, però quasi tots els ponents van estar d'acord que el que calia era solucionar un problema heretat, plantejar un pla a llarg termini per poder-les recepcionar i que hi havia altres problemes més per ordenar l'urbanisme de la vila. El moderador, Andreu Mas, va donar els torns de rèplica: en Colomí va assegurar que “defensava un urbanisme harmònic” i es va passar al segon punt que parlava de l'economia i tots els grups van coincidir en el fet que el turisme era el motor principal del municipi. Va sorprendre la placidesa mostrada entre els partits especificament de l'Estartit i els de Torroella demostrant que s'ha acabat una rivalitat històrica i que ara el que cal és enfrontar la crisi econòmica i treballar per les persones. Com va dir Jordi Cordón: “Cal potenciar la formació, col·laborar amb les entitats públiques i privades per integrar els mes febles”. Arribats a aquest punt es va generar una petita discussió sobre les possibilitats que havia generat l'aprovació del Parc Natural. Tothom, fins i tot la representant de l'EST, Sílvia Comas que va puntualitzar que la seva formació havia votat en contra del parc, van coincidir que era una nova proposta que podia servir per complementar una oferta turística que havia de superar el binomi de sol i platja per oferir altres al·licients que podien allargar la temporada i omplir els hotels a l'hivern. Com va dir Genís Casamor: “Moltes vegades arriba la gent de l'Imserso i es troben un poble fantasma, en què tan sols faltaria la bola d'herba moguda per la tramuntana per viure una escena del Far West”.

Tot i que van qualificar d'obra de faraònica, la utilització de l'Espai Ter es presenta com una fita per potenciar la cultura i ara que, com va dir Colomí, “s'està posant de moda fer congressos a l'Empordà”, pot ser una eina per portar nova riquesa a la vila. En el darrer punt, en què es va preguntar als presents sobre el procés sobiranista, tan sols s'hi van mostrar a favor incondicionalment el d'ERC i el de la CUP. Els altres, amb diversos matisos, van dir que aquestes eren unes eleccions locals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.