Itziar González deixa Ciutat Vella cansada i farta de la «duresa institucional»

La regidora del districte anuncia, per sorpresa, que plega de la política perquè no pot continuar amb «la mateixa entrega»

Eren coneguts els enfrontaments i discrepàncies que en diferents ocasions la regidora de Ciutat Vella, Itziar González, havia tingut amb alguns regidors del propi equip de govern, i també el cansament físic creixent que l'afectava. Però tot i això, la dimissió va resultar un impacte. En una compareixença pública correctíssima en les formes però carregada de contingut –com sempre ha estat al capdavant del districte de Ciutat Vella–, González va desgranar els motius la seva decisió «difícil» i «personal». Les causes són una barreja de «no poder seguir amb la mateixa dedicació i entrega que fins ara» i d'aclaparament per «tota la duresa d'aquesta realitat institucional». Una duresa que aquesta arquitecta resident a Ciutat Vella, artífex d'un modèlic procés participatiu a la plaça Lesseps abans d'entrar a l'Ajuntament, va començar a descobrir el 2007, quan es va convertir en regidora del districte on viu.

«Vaig intentar suplir la meva inexperiència amb passió i coneixement.» Tres anys després, va continuar, «m'he sentit útil i digne, he pogut viure la capacitat transformadora de la ciutat, però també tota la duresa» d'aquesta dedicació a l'Ajuntament. Una dedicació que, segons va dir, ara no podia desenvolupar «amb la mateixa entrega». «No vaig pensar que em caldria mesurar les forces», va admetre. Això va anar acompanyat de reflexions gens buides ni casuals sobre la necessitat d'allunyar de l'Ajuntament els «partidismes» i els «atacs sectaris», per poder-ne millorar el funcionament institucional.

Especialment emotiu va ser el moment en què González va agrair la tasca del seu equip del districte, anomenant-los per noms i cognoms. «Deixar de treballar amb el meu equip del districte és el que més lamento de la meva decisió de marxar.» I va acabar amb una declaració de principis: «El meu compromís polític i personal amb Ciutat Vella no s'acabarà mai, cal que no deixem mai de respectar Ciutat Vella.» Entre la llarga llista d'agraïments, González va donar gràcies al «suport personal» que sempre ha rebut d'Hereu i el de regidors d'altres districtes, però no va esmentar regidors de l'equip de govern, i de pes, que ahir no hi eren.

L'alcalde, Jordi Hereu, va agrair a González la tasca desenvolupada al capdavant del districte: «La Itziar ha posat les bases de la construcció de la Ciutat Vella dels propers anys.» I va afegir: «Ho ha fet amb un cost personal ben evident, que no se li pot exigir que assumeixi fins a les últimes conseqüències.» Hereu també va aprofitar per demanar-li: «Continua construint Ciutat Vella des dels àmbits que tu escullis.» També va refermar el seu compromís de «continuar moltes de les tasques» i projectes encetats per González. «Et respectem la teva decisió personal, has deixat molts reptes i molts camins que hem de seguir», va subratllar.

Entre les vies obertes que deixa la regidora sortint hi ha un innovador pla d'usos, aprovat inicialment fa tres setmanes. Aquest pla d'usos inclou la mobilitat de llicències, la prohibició d'obrir més hotels i pisos turístics i l'obligació d'aquests últims d'agrupar-se en pisos exclusius. També hi ha el pla de barris que ja s'està desplegant a la Barceloneta, i el projecte del Raval Sud, que s'intentarà que es beneficiï del proper pla de barris de la Generalitat, i que just es va presentar abans-d'ahir. González el va mencionar, com un projecte que «completa el compromís de l'Ajuntament amb el barri».

ITZIAR GONZÁLEZ
REGIDORA DEL DISTRICTE DE CIUTAT VELLA
«Sabia que acceptava un càrrec, però no una càrrega»
«Ja no m'és possible seguir amb la mateixa dedicació i entrega que fins ara»
«Cal millorar les forces institucionals, deixar l'Ajuntament lliure d'atacs sectaris i de partidismes, cal un esperit constructiu»
«Que ningú caigui en la instrumentalització de la meva opció personal»
«La meva renúncia al càrrec és un gest íntim de responsabilitat amb mi mateixa i amb els veïns»

Carles Martí la substitueix

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, que ja havia estat, en l'anterior mandat, regidor de Ciutat Vella, Carles Martí, substituirà Itziar González al capdavant del districte. Quan Martí va deixar de ser el regidor del districte, ho va fer havent-se guanyat l'animadversió d'un bon grapat d'associacions de veïns. Una situació que en aquest mandat es va pacificar, per bé que haurà de fer front a altres entitats que s'han fet fortes i han fet forrolla, com és el cas de Raval per Viure, la impulsora de la penjada massiva de pancartes amb el lema «Volem un barri digne». El càrrec de president del districte que fins ara tenia Martí, l'ocuparà Ramon Nicolau, ara comissionat d'Alcaldia per a la Participació Ciutadana.

Es dóna la circumstància que alguns dels enfrontaments, ni que sigui subterranis, de González van ser amb Martí mateix. És el cas, per exemple, de l'anunci que va fer González de l'obertura de noves narcosales a altres punts de la ciutat –i que eren la condició posada per la regidora abans d'obrir-ne una de nova al districte–. L'endemà sortia Martí desmentint-la. González també va fer refer el projecte de l'hotel del Palau de la Música, que venia de l'anterior mandat. Més recentment, i abans que es prengués cap decisió sobre el tema, va ser l'única regidora del govern, en ple silenci de la resta, que va demanar la revocació del planejament. A més, en arribar al districte, González va renovar l'equip de tècnics que venia de l'època de Martí. La renúncia de González es farà efectiva en el proper ple, el 30 d'abril. Després, tornarà a la seva feina d'arquitecta.

Ramon Nicolau, com a regidor

El punt

Per substituir Itziar González com a regidora han designat l'actual comissionat d'alcaldia per a la Participació Ciutadana a l'Ajuntament de Barcelona, Ramon Nicolau, vinculat al PSC. Des del 2000 és el primer secretari de l'agrupació socialista de l'Eixample, i conseller nacional des de l'any 1990.

Aquesta no serà la primera vegada que Nicolau exerceix com a regidor. Ja va ser-ho entre el setembre del 2006 i el maig del 2007 com a regidor de Participació Ciutadana, Immigració, Cooperació i Solidaritat.

La seva formació com a químic mai ha marcat la seva carrera política. El 1980 va començar a treballar com a gerent de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i com a coordinador de l'àrea de Serveis Socials. Entre el 1987 i el 2004 va fer de coordinador de l'àrea de Serveis Socials i d'assessor de la presidència a la Diputació de Barcelona.

En deixar aquests càrrecs, va entrar a treballar, fins al 2006, a la Generalitat de Catalunya com a membre del comitè d'experts per a l'elaboració de la nova llei de serveis socials de Catalunya i com a director general de l'ICASS.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.