Política

Mor Carles Hug de Borbó i Parma, renovador del carlisme

Novè aspirant carlí a la corona espanyola va fundar un partit d'orientació socialista durant la transició

El príncep Carles Hug de Borbó i Parma ha mort aquest dimecres als 80 anys d'edat en un hospital de Barcelona, on estava ingressat des de fa dies per un càncer de pròstata, segons publica el diari holandès De Telegraaf.

Cap dinàstic de la casa de Borbó i Parma i exmarit de la princesa Irene d'Holanda, Carles Hug, que també era compte de Piacenza i Parma, va néixer a París el 8 d'abril de 1930, fill de Xavier de Borbó i Magdalena de Bourbon-Bousset. Es va casar amb Irene d'Holanda el 1964 i es van separar el 1981. La parella va tenir quatre fills: Carles, Margarita, Jaime i Maria Carolina.

Novè aspirant carlí a la corona espanyola, Carles Hug va protagonitzar la transformació d'una bona part del moviment carlista, que va passar de recolzar el franquisme a integrar-se a les forces polítiques que lluitaven per la democràcia.

Els sectors més conservadors del moviment no van acceptar aquesta conversió i van apostar pel seu germà Sixte. Durant la celebració de l'aplec carlista de Montejurra de l'any 1976, els carlins tradicionalistes, juntament amb mercenaris de la ultradreta europea i amb l'ajut de les autoritats del règim –que encara controlaven els aparells de l'estat–, van protagonitzar un atac terrorista que va produir la mort de dos assistents.

A les eleccions del 1979 va estar a punt d'obtenir un escó per Navarra amb pel Partit Carlí, formació política que va fundar i que defensava un ideari d'esquerres, socialista autogestionari i federalista molt allunyat del carlisme tradicionalista.

Després del seu fracàs electoral va abandonar el partit, tot i que no va renunciar a les seves reivindicacions dinàstiques.

L'últim viatge

Aquest dijous es celebrarà un funeral al tanatori de Sant Gervasi. Posteriorment, les seves restes mortals seran traslladades a Holanda, on tenia el títol de príncep, i on la casa reial d'aquest país li farà unes exèquies a la capella Van Fagel, situada als voltants del Palau Noordeinde de l'Haia, residència oficial de la reina Beatriu d'Holanda.

En acabat, el fèretre viatjarà a la localitat italiana de Piacenza i, finalment, serà enterrat a la cripta que la família té a l'església de Steccata, a Parma.

A més, esta previst que se celebri un funeral a Madrid, si bé la Casa Reial holandesa no ha especificat ni el lloc ni el dia per a aquesta cerimònia, informa EFE.