CDC sacrifica Pellicé i renuncia a l'alcaldia de Salou a canvi d'absorbir FUPS el 2011

Acorden una moció de censura per fer alcalde Granados, amb el suport d'un únic convergent, que trenca el pacte amb el PSC

«CiU i FUPS han arribat a un acord per tal que totes dues formacions treballin conjuntament en un procés de col·laboració que ha de permetre anar en una única llista electoral a les eleccions municipals del 2011.» Amb aquest encapçalament obrien ambdues formacions polítiques el comunicat conjunt enviat ahir a la tarda, en què expliquen l'acord signat entre Felip Puig, secretari general adjunt de CDC, i Pere Granados, el seu homònim a FUPS. Aquest serà, si prospera la moció registrada ahir a la tarda a l'Ajuntament, el nou alcalde, amb el suport dels tres regidors del PP i el convergent Marc Montagut, que segons algunes fonts assolirà ara «una regidoria important». «La proposta és que l'alcalde sigui jo perquè CDC vol que governi la llista més votada», confirmava al vespre Granados.

L'actual govern –format per PSC, CiU i els independents RDS, ja escindits en el seu dia de FUPS– estava presidit ara mateix pel socialista Antoni Banyeres, que al juny havia de cedir l'alcaldia al convergent Salvador Pellicé. Ara, però, amb l 'acord fet públic ahir, CDC renuncia a l'alcaldia en favor de FUPS i sacrifica així el seu cap de llista en les últimes eleccions. A canvi, això sí, tots dos grups s'integraran en una sola candidatura a les municipals del 2011, i, a més, FUPS es compromet a donar suport a CiU en les eleccions catalanes del 2010. De fet, ambdues formacions ja creen una comissió per «treballar el pla d'actuació a seguir».

Els sacrificats

El pacte, en tot cas, no té el suport de dos dels tres regidors de CiU a l'Ajuntament, que en la pràctica es veuen desautoritzats. La mateixa Fourrier, regidora d'UDC, ho deia ben clar: «no puc donar suport a un pacte que CDC ni tan sols ens havia comunicat». UDC, de fet, volia deixar clar ahir que no ha promogut la moció, i que les converses s'han fet al marge seu. El diputat Carles Sala remarcava: «No participarem de cap de les maneres si es produeix aquest govern.» UDC no veu «canvis significatius» que justifiquin la moció –la qual atribueix a un «conflicte intern local de CDC»– i reitera el seu suport a Pellicé. «Volem que CDC ens doni les explicacions pertinents», exigia Sala.

«Moviments mafiosos»

El Punt no va poder contactar ahir amb l'actual alcalde, el socialista Antoni Banyeres, però el primer secretari del PSC al Camp, Xavier Sabaté, es mostrava molt contrariat: «Hi ha comportaments veritablement mafiosos; és incomprensible que renunciïn a tenir l'alcaldia després de dos anys d'un pacte modèlic», indicava. «És un pacte fet i signat a Barcelona; han posat els interessos del partit, i potser alguns altres –continuava– al davant dels interessos dels ciutadans de Salou, que no ho entendran.» El cap socialista recordava que «serà la quarta moció de censura que presenta CiU al Camp, en tres ocasions usant trànsfugues».

Fort debat intern a CDC

Salou havia tingut un únic alcalde des de la creació del municipi el 1989 fins al 2007: Esteve Ferran (FUPS). En les eleccions del 2007, però, perdria la majoria absoluta i la correlació de forces va obrir la porta al pacte entre PSC, CiU i RDS. Un pacte, tanmateix, que va arribar després d'un gran debat intern a CDC. La cúpula nacional –amb el suport de Montagut, número 2 de la llista– ja s'avenia a donar suport al mateix Ferran –que fins i tot els oferia l'alcaldia–, però al final Pellicé, que apostava des del principi per un canvi, va aconseguir el suport de l'assemblea local de militants –que segurament ara s'haurà de repetir–, i la direcció va haver de cedir. L'acord signat finalment donava l'alcaldia al socialista Antoni Banyeres els dos primers anys de mandat i els dos últims havia de ser per a Pellicé.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.