Qui es quedarà les sigles?

CDC i UDC, contrària a la moció, discrepen en qui haurà de marxar del grup

La direcció d'Unió –tant al Camp com la nacional– encara desconeixia ahir a la tarda, oficialment, les «motivacions» que han portat CDC a «impossibilitar que la federació assumeixi d'aquí a dos mesos» l'alcaldia de Salou, i donava ple suport a l'executiu local del partit i la regidora Martina Fourrier, incondicionalment favorables a mantenir «el compromís del pacte establert en el seu moment». El president local, Germán Merino, de fet, encara no s'ho podia creure: «Estem a les fosques, a l'expectativa que CDC ens doni explicacions per tenir una mica de llum que ens permeti fer-nos una composició dels fets.» El vicepresident intercomarcal, Robert Vendrell, tampoc amagava el seu «malestar», perquè «no ha passat res que justifiqui el trencament del pacte», però, sobretot, perquè «no és agradable assabentar-te'n quan ja està fet». Tot i això, assegura que han quedat amb la direcció de CDC «per parlar-ne d'aquí a uns dies», i mentrestant restaran amatents «al que decideixin els seus militants a Salou, i també la ciutadania». «Ballem un ball on ens hem trobat, quan ells es decideixin ho farem nosaltres», il·lustra. En la mateixa línia, el màxim responsable de política municipal, Carles Sala –encara «sorprès malgrat els anys» que fa que és a la política–, es preguntava «per què s'ha fet això, i així; falta molta informació, crec».

«CiU estarà a l'oposició»

Si «tot segueix com avui», hi haurà una escissió dins del grup municipal, on un regidor convergent donarà suport al govern, i els altres dos –un de CDC i l'altre d'UDC–, no. Sala, a partir d'aquí, teoritza sobre com s'ha de fer la transició: «Entenc que les sigles de CiU són propietat del grup municipal, així que Pellicé i Fourrier haurien de demanar l'expulsió de Montagut, perquè passés al grup de no adscrits.» «Ell és qui ha trencat el pacte, és un trànsfuga amb el suport de la cúpula del partit; CiU serà a l'oposició», reflexiona.

Aquest, però, no és el mateix criteri de CDC, que d'entrada, en boca del seu president regional, Quim Nin, recordava ahir la intenció de mirar d'«incorporar» UDC a l'acord. Altres fonts del partit consultades, de fet, estaven convençudes que, un cop se'ls hagin donat explicacions, «a la llarga Unió prendrà la mateixa posició que Convergència, i el pacte acabarà sent FUPS-CiU». En tot cas, si això no fos així, asseguren que Pellicé «no usarà les sigles de CiU», ja que «les té el partit, no una assemblea ni un comitè local». Sigui com sigui, admetien que «és una situació kafkiana, i el dubte el tenim tots», i hi importància perquè «a efectes pràctics no és gaire important qui es queda les sigles».

UDC, oberta pel 2011

UDC no està gens per la feina d'unir-se ara a CDC, però el cert és que tampoc veuria del tot malament sumar-se a l'acord tancat amb la FUPS amb vista al 2011. «Estem per sumar esforços i incorporar el màxim de gent possible, així que ens sembla bé com a estratègia futura, però no d'aquesta manera ni a qualsevol preu», exposava Vendrell. Sala es mostrava menys entusiasta, sobretot perquè «si FUPS no s'autodissol el 2011, com diu ara, encara s'entén menys el que ha fet CDC». En tot cas, el cap de política municipal d'UDC tampoc vol fer hipòtesis de futur: «Com a estratègia ho haurien d'estudiar i decidir al seu moment els executius locals de Salou, és molt difícil fer especulacions amb un any i mig d'antelació en un municipi encès, políticament parlant.» Tot i la topada, tant Vendrell com Sala han negat que el desacord pugui tenir repercussions internes a la federació més enllà de l'àmbit municipal.


LES OPINIONS

CARLES SALA
secretari política municipal del comitè de govern d'udc
«És difícil d'entendre i de pair: hi ha un problema intern a CDC, i UDC és allà on era, estem a veure-les venir perquè tenim un regidor, i tampoc podem decantar cap majoria»
JOAQUIM NIN
president de la federació de cdc al camp de tarragona
«L'acord subscrit entre CDC i FUPS té un punt concret que indica que cal fer tots els esforços necessaris per explicar i incorporar posteriorment UDC en aquest acord estratègic»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.