La direcció de CDC a Salou s'oposa a la moció de censura que ha signat el seu número dos

El comitè local reclama una rectificació a la cúpula convergent, que defensa el pacte amb FUPS com una estratègia electoral

«Ens han deixat amb el cul enlaire.» Així de gràfica s'expressava ahir la presidenta de CDC a Salou, Carme Orts, amb referència a la decisió «incongruent i incomprensible» de les direccions del partit a Tarragona i Barcelona, just dos mesos abans que el pacte amb els socis actuals li hagués de reportar l'alcaldia. El comitè local, que es va reunir dimarts a la nit, va manifestar-se «rotundament en contra» de la moció de censura i pren, per tant, un camí diferent del marcat per la direcció nacional del partit i sí acceptat per Montagut, fins dimarts regidor de Turisme i Comerç al municipi. Tant Orts com el mateix Pellicé van reconèixer que el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, els va informar del nou pacte just en el moment que entrava al registre la moció de censura. «Vaig pensar que aquest era un partit seriós. Abans que empassar-me tot el que vam dir en campanya electoral, quan vam prometre un canvi a Salou, deixo la política», va sentenciar Pellicé.

El comitè local ha sol·licitat una reunió amb la direcció nacional per demanar una rectificació i plantejarà fins i tot dur Montagut a la comissió de disciplina del partit, ja que ho consideren un cas de transfuguisme.

Primera força

Ho veuen d'una manera molt diferent els signants de la moció de censura, que consideren que el trànsfuga és el mateix Pellicé pel fet d'incomplir les ordres del seu partit. El portaveu de FUPS i futur alcalde, Pere Granados, va mantenir, però, les portes obertes perquè tant el número u convergent com Unió Democràtica de Catalunya (representada per la regidora Martina Fourrier) entressin al nou executiu, possibilitat que Unió de Salou de moment no preveu.

Per Granados, la justificació de la censura al tripartit actual es vincula amb la «incapacitat per afrontar els reptes de Salou» del govern local, que considera responsable dels «dos pitjors anys de la història de Salou», i, sobretot, amb la restauració de l'alcaldia a la força més votada als comicis passats, FUPS. El mateix Montagut, interrogat pel seu canvi de posició respecte al pacte signat a principi de mandat, es va referir també al principi del respecte al partit amb més votants, tot i que per la direcció de CDC a Tarragona aquest no ha estat l'element clau. «És una aposta estratègica de cara a les municipals del 2011», va afirmar el president de la federació convergent al Camp, Quim Nin, amb referència a la llista única que convergents i FUPS han pactat presentar als pròxims comicis locals. Malgrat que tant Granados com Montagut es van referir a aquesta candidatura única com una «coalició», fonts de CDC no descartaven que el procés culminés en una fusió de tots dos partits.

La federació convergent ha convocat per a la setmana vinent una assemblea de militants a Salou en què exposarà el pacte assolit, tot i que podria ser que la convocatòria no inclogués una votació dels afiliats.

La «lletra petita»

Enmig de la divisió a CiU de Salou, l'alcalde salouenc, el socialista Antoni Banyeres, encarava ahir la notícia de la fi forçada del seu mandat recordant que Montagut no havia comunicat mai «cap malestar» dins de l'executiu que ara censura. «És la lletra petita de la política», comentava resignat l'alcalde, que va lamentar que el pacte «s'hagi trencat més enllà de Salou». El seu altre soci de govern, Pablo Otal (RDS), va qualificar la moció de censura com una absurditat total i va dubtar dels beneficis que per als salouencs suposarà l'acord electoral subscrit entre FUPS i CiU.

la crònica

Un tàndem incòmode

Tantes rodes de premsa i tantes expressions de sorpresa es van fer ahir a Salou que a més d'un li pot semblar que no ens esperàvem aquest desenllaç. Però que ningú s'enganyi: la relació entre el cap de llista convergent, el fins fa poc independent Salvador Pellicé, i el número dos, l'home de partit Marc Montagut, ja havia tingut els seus estira-i-arronses, que feien presagiar el trencament del govern i, amb ell, de la mateixa CDC a Salou.

La primera batalla, amb victòria parcial per a Pellicé, va ser l'abandó de CiU del govern que el mandat passat compartien amb FUPS i PP. La prova de foc, però, va venir quan, quatre dies després de les eleccions del 2007, el cap de llista va anunciar un pacte amb el PSC i RDS que posava fi a divuit anys de FUPS. Sembla que a la direcció de CDC no li va agradar gaire la precipitació de Pellicé, i més quan sobre la taula ells tenien una llaminera proposta de Ferran, per la qual cosa durant dies l'aparell convergent va jugar la carta d'un Montagut que es desmarcava del seu cap de llista i decantava la balança cap a FUPS. Finalment, la posició de la majoria dels militants de CDC a favor de sumar forces amb el PSC va tancar la crisi interna.

La carta del pacte amb FUPS, però, sembla que algú se la va guardar a la butxaca, i és ara quan finalment l'ha llençat per guanyar la partida definitiva. «Sabíem que podia passar, però ho esperàvem d'una forma més democràtica», reconeixia ahir el mateix Pellicé. I la prova més factible que tothom ho esperava la trobem en l'estructura original del govern del PSC, CiU i RDS, que mimava Montagut amb càrrecs, sou i personal per no incomodar-lo per res. «Sabíem que ell era el regidor inestable, però de tant voler mimar-lo l'hem acabat malcriant», comentava l'alcalde, Antoni Banyeres.

A la partida, però, CDC també s'ha cremat els dits i ha provocat un incendi intern que ha trencat en dos tant la coalició amb Unió com la seva coherència interna Es veu que al president de la federació al Tarragonès, Santi Pallàs, li tocarà ara fer de bomber, una tasca no gaire fàcil ja que el partit no vol renunciar ni a FUPS ni a Pellicé. Sens dubte, a Pallàs li faran falta moltes galledes d'aigua.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.