SALVADOR PELLICÉ

«M'he sentit utilitzat per la direcció de Convergència»

Pellicé, a qui una moció de censura ha frustrat l'ascens a l'alcaldia, afirma que la cúpula del seu partit «mai no ha perdonat» el suport de la militància salouenca al pacte amb el PSC

No és l'alcalde que nominalment se censurarà el 21 d'abril que ve a Salou (li tocava ser-ho a partir del 16 de juny que ve), però Salvador Pellicé ha estat la principal víctima política del pacte que es va fer públic dimarts entre FUPS i la direcció nacional de CDC, i que ha posat data de caducitat al govern del PSC, CiU i RDS. De cap de llista independent a militant convergent des de la tardor passada, Pellicé, que amb el comitè local de CDC s'ha desmarcat de la moció de censura, ha passat ara a no saber ni quines sigles té al darrere.

–Se sent un cadàver polític?
–«Jo no he tingut l'ambició mai de fer carrera política, sinó que vaig entrar a aquest món de forma puntual i tenint molt clar que després de vuit anys tornava a la meva feina. Ara tinc molt clar també que continuaré fidel fins al final al pacte que tenim ara, que és el que va votar l'assemblea de militants, i seré coherent amb tot allò que vam dir durant la campanya electoral. I ho faré amb les sigles que sigui, o com a Salvador Pellicé, i al costat d'Unió.»
–Vostè va entrar en política per petició de CDC.
–«Sí, i ja l'any 2003 va venir el mateix Marc Montagut [número dos de CiU i signant de la moció de censura] a oferir-m'ho. El 2007 ho vaig acceptar, però abans vaig posar tres condicions: anar com a independent, tenir llibertat completa per fer la llista i que Montagut hi estigués d'acord.»
–I la direcció sabia que vostè era contrari a pactar amb Esteve Ferran (FUPS)?
–«La meva posició era pública, i ells sabien perfectament que jo no faria seguidisme. Si a mi, quan em van oferir ser cap de llista, m'hi haguessin posat com a condició pactar amb Ferran, hauria rebutjat l'oferta al moment.»
–Com entén llavors que ja el 2007 la direcció nacional el pressionés per aliar-se amb Ferran?
–«És que jo crec que en tot això a mi se m'escapa alguna cosa des del principi, i encara no he pogut saber què és. El que va passar el 2007 és que l'assemblea de militants va votar majoritàriament pel pacte amb els socialistes, i Quim Nin i Lluís Coromines van haver de marxar de Salou sense sortir-se amb la seva. I això no ens ho han perdonat mai. Ara per fi tindran el pacte que volien des del principi.»
–Per què la direcció de CDC ha esperat fins ara per actuar?
–«CDC fa vint anys que espera per a això, però ells diuen que ho han fet ara perquè veuen Esteve Ferran debilitat. Però això no té sentit, perquè si ell ara està en aquesta situació és perquè FUPS ha estat dos anys a l'oposició.»
–No creu, doncs, que l'acord de llista única de CDC i FUPS aportarà tants vots.
–«No. La veritable forma de desactivar FUPS era mantenir el pacte actual, perquè després de tot un mandat a l'oposició s'hauria desmuntat del tot electoralment. Ara CDC els dóna oxigen, i no crec que els vots que aconsegueixin sumar arribin ni a la meitat dels que FUPS va aconseguir l'any 2007. I això si de veritat es fa aquest acord...»
–Què vol dir?
–«A mi la direcció em va dir dimarts que el que s'havia acordat era una fusió, però dimecres FUPS parla d'una coalició. Ves que al final no s'arribi ni a fer això... D'altra banda, nosaltres no tirarem la tovallola per intentar que la moció de censura no prosperi.»
–Enmig d'aquesta desautorització, com se sent políticament?
–«Em sento utilitzat per la direcció de Convergència. Vam fer l'únic pacte coherent amb la campanya electoral, que ens va permetre millorar els resultats als comicis. Ara les raons que ens dóna la direcció de CDC són febles i totes es desmunten. Ningú s'esperava el 2007 que CiU aconseguiria l'alcaldia dos anys, i em fa la impressió que molts tenien l'esperança que el pacte no funcionaria, i ara no eren capaços de donar-me la raó en demostrar-se que ha funcionat bé.»
–Té el suport del comitè local de CDC a Salou. Algun membre més del seu partit li ha donat suport?
–«Hi ha alcaldes i regidors que m'han transmès la seva incomprensió, però no puc dir noms. Ells tampoc entenen que el partit actuï contra ell mateix.»
–Com a cap de llista de CiU, podria haver fet alguna cosa per evitar que Marc Montagut es girés contra el govern?
–«Potser sí. Jo he intentat treballar molt al seu costat, ajudar-lo en les àrees que controlava. He estat vigilant la seva feina, i l'hem tingut molt cuidat. Ell mateix no té cap queixa. De fet, jo sabia que alguna cosa així podia passar, perquè hi ha hagut diversos elements que així ho indicaven. Però no m'esperava que ell ho fes amb aquesta fredor. Des de Nadal, Montagut sabia que hi havia aquest pacte, i ha continuat al govern com si res. S'ha de tenir una bona esquena per enganyar-nos a tots d'aquesta forma.»
–Li queden ganes per continuar en la política després del 2011?
–«És una decisió que he de prendre en fred, i ara mateix no puc respondre. En aquest moment, penso que si he de fer aquest tipus de política, no vull participar-hi. Però també crec que Salou es mereix una altra cosa. Amb tot el que ha passat, l'únic que tinc clar és que estem desanimant la gent i que el 2011 votaran menys persones.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a