Política

L'Audiència Nacional confirma que xiular al rei no és delicte

La resolució també entén que el fet d'exhibir una bandera catalana independentista o una pancarta amb el lema Good bye, Spain és una forma de fer palès "el que es prefereix"

L'Audiència Nacional ha confirmat que la xiulada que va patir el rei durant la interpretació de l'himne espanyol en l'última final de Copa entre el Barça i l'Athlètic de Bilbao no té caràcter delictiu encara que suposi "un comportament més que desagradable" i no sigui "exemple ni d'educació ni del civisme mínim exigible".

Així, es desestima el recurs d'apel·lació presentat per la Fundació per a la Defensa de la Nació Espanyola (DENAES) contra una resolució dictada el juliol passat pel jutge Santiago Pedraz, que no va admetre a tràmit una querella presentada per aquest col·lectiu en entendre que la xiulada al monarca estava "emparada per la llibertat d'expressió".

DENAES va sol·licitar a Pedraz que investigués els responsables de Catalunya Acció i la Plataforma Pro-Seleccions Basques (ESAIT) –que reivindiquen, respectivament, l'oficialitat de les seleccions esportives basca i catalana– com a instigadors de la xiulada massiva al rei.

En un acte fet públic avui, les magistrades Teresa Palacios, Angela Murillo i Carmen Paloma González sostenen que els querellats no van adoptar "una conducta injuriosa" ni van cometre els delictes d'"ultratge a Espanya" o "apologia de l'odi nacional", delictes penats amb fins a cinc anys de presó, com defensava DENAES. Tot i això, censuren "el comportament més que desagradable que van haver de suportar els monarques i aquells que no compartien la xiulada".

La resolució entén que el fet d'exhibir una bandera catalana independentista o una pancarta amb el lema Good bye, Spain és una forma de fer palès "el que es prefereix". "No hi ha res a dir a aquells que estiguin en desacord amb institucions o símbols de l'Estat i la seva forma i règim fixats en el marc constitucional vigent. Ara bé, pot ser diferent segons la manera com es manifesti", sosté la resolució judicial.

DENAES també es va querellar el gener del 2006 contra Pepe Rubianes per unes declaracions sobre la unitat d'Espanya al programa de les tardes d'Albert Om.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.