Ombres al voltant de Salou

El municipi viu avui la primera moció de censura, darrere de la qual el PSC situa la influència de l'alcalde vila-secà

L'Ajuntament de Salou es preparava ahir per viure, aquest migdia, la primera moció de censura de la seva curta història, i una de les més complexes en l'àmbit polític d'aquest mandat al Camp de Tarragona. Si no hi ha cap sorpresa d'última hora, Pere Granados, que va concórrer en els darrers comicis municipals com a número dos del grup independent Ferran Units per Salou (FUPS), serà nomenat alcalde amb el suport, a banda del seu grup, del PP i el número dos de CiU, Marc Montagut, que té el suport de la direcció nacional de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). A la banda dels que passen a l'oposició, hi haurà el PSC (encapçalat per l'actual alcalde, Antoni Banyeres), els també independents RDS i els altres dos regidors de CiU, Salvador Pellicé i Martina Fourrier, amb el suport del comitè local de CDC, en el cas del primer, i de la direcció d'Unió, en el cas de la segona.

Enmig de tanta confusió i tants dies de crispació acumulada, n'hi ha que comencen a parlar d'ombres darrere de la maniobra de la cúpula de CDC, que ha renunciat a mantenir el pacte amb el PSC i RDS que li havia de donar l'alcaldia el 16 de juny vinent a canvi de la unió a les urnes amb els ferranistes l'any 2011. Des del PSC, el primer secretari del partit a Tarragona, Xavier Sabaté, va acusar ahir l'alcalde de Vila-seca (població de la qual Salou es va segregar l'any 1989) i president de la Diputació, Josep Poblet, d'haver «estat maquinant des del 2007 per aconseguir el pacte amb FUPS». Ni ell ni l'encara ahir batlle salouenc no van voler concretar gaire més les seves sospites, tot i que al cap de tots hi havia la notícia publicada ahir pel diari El Mundo, i que, tal com ja s'havia rumorejat en els darrers dies a Salou, vinculava les suposades pressions de Poblet sobre el municipi veí amb un conflicte pel repartiment dels beneficis que genera a totes dues poblacions el parc temàtic Port Aventura. Una hipòtesi, però, que ha estat negada categòricament pel mateix consistori vila-secà.

Repartiment

Concretament, la polèmica se centra en el Consorci Recreatiu Turístic, l'ens que gestiona els plans parcials de desenvolupament del parc i els impostos que ha de pagar a ambdós consistoris, i que té data d'extinció el 2012. L'executiu salouenc volia aprofitar el moment perquè els beneficis de Port Aventura es repartissin en virtut del territori ocupat (opció que beneficiaria Salou, perquè el parc hi té més del 60% de la superfície), mentre que Vila-seca, segons el mateix rotatiu, voldria mantenir el repartiment actual, que divideix els beneficis a parts iguals. Actualment el consorci reporta a cada municipi 500.000 euros anuals en ingressos, tot i que en els darrers exercicis l'aportació ha estat de 700.000 euros.«És evident que cada municipi té interessos diferents en l'ens, i el temps ens dirà què ha passat realment», va afirmar Sabaté.

Poblet, per la seva banda, va recordar que Vila-seca es regeix pel principi de «no interferència» en altres municipis, i va descriure les relacions amb Salou com «fluïdes, correctes i constructives», col·laboració que, va dir, «sempre mantindrà».

«Menyspreu»

Sigui quina sigui la realitat, des del PSC van carregar durament contra els convergents, als quals acusen de «menysprear el seu partit i els ciutadans», en paraules de Sabaté. «Poso molt en dubte que aquest nou pacte pugui aguantar gaires anys, perquè són persones incompatibles», va afegir-hi Banyeres. Xavier Sabaté va carregar especialment contra CDC en el context de les diverses mocions de censura que en aquest mandat s'han produït al Tarragonès, i en tres de les quals CiU ha sumat forces amb regidors no adscrits. «A Salou ha passat una cosa mai vista: com que Convergència no ha trobat un trànsfuga a fora, n'ha fabricat un de propi perquè presenti una moció de censura contra el seu partit», va sentenciar.

Montagut, no adscrit

La divisió oberta dins del grup municipal de CiU a Salou té des d'ahir l'expressió pràctica. A través d'un decret d'alcaldia, Marc Montagut (l'únic regidor de la federació que dóna suport a la moció de censura) passarà a no adscrit, tal com han demanat els seus fins ahir companys de grup, Salvador Pellicé i Martina Fourrier.

Aquesta darrera regidora, representant d'Unió, va comparèixer ahir juntament amb el dirigent de la intercomarcal a Tarragona, Martí Barberà, per exposar les raons del rebuig d'UDC a donar suport a la moció. «Hi ha hagut una reunió a nivell de direccions local, intercomarcal i nacional, i junts hem optat per mantenir-nos fidels al pacte que vam signar el 2007», va detallar Barberà. El dirigent va descartar que la crisi dins de la federació nacionalista s'estengui més enllà de Salou. «Són divergències estrictament dins l'àmbit municipal», va dir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.