Política

CLAUDIA CUCCHIARATO

PERIODISTA

“Itàlia regala els seus joves”

“Les noves generacions se'n van per culpa de la corrupció quotidiana i perquè els falta llibertat per expressar-se”

“La Màfia és la principal empresa italiana i és molt difícil per a un govern tenir-la en contra”

Nascuda fa 31 anys a Treviso (Veneto), Claudia Cucchiarato és una periodista free-lance instal·lada a Barcelona des de fa cinc anys que treballa per a diaris com La Repubblica i L'Unità. Denuncia la mentalitat corrupta i immobilista que domina la societat italiana i que ningú no escolti la veu dels joves que marxen en massa.

Claudia Cucchiarato ha publicatVivo altrove (Ed. Bruno Mondadori, 2010), un llibre on denuncia la fuga massiva de joves cervells d'Itàlia. Des de la web del diari La Repubblica, va fer una crida a aquests expatriats perquè expliquessin la seva història. “En tres setmanes, en vam recollir 25.000; el 90% eren llicenciats, amb doctorat o màster, d'edats entre els 25 i els 35 anys i tots cansats del seu país”.

Per què marxen els joves d'Itàlia?

Perquè ho trien, no per motius econòmics com abans. Marxen perquè no s'hi troben com a societat, per culpa d'una mentalitat per ells molt negativa, fins i tot insuportable. Se'n van, a més, sabent que sovint trobaran situacions laborals pitjors que les que tindrien a Itàlia.

Com definiria aquesta ambient opressiu?

El problema és que hi ha instal·lada una corrupció quotidiana, una forma de concebre l'Estat, la cosa pública, fins i tot les relacions personals, basada en l'intercanvi: jo et faig un favor, tu me'l tornes.Un sistema sobre el qual es fonamenta la recerca de feina. Les recomanacions existeixen a tot arreu, però a Itàlia no es basen en el mèrit, sinó en els parents, les coneixences. Un altre tema és que les llibertats es respecten cada cop menys. Als joves llicenciats, amb una idea clara de quina societat voldrien, els costa expressar-se. S'han fet lleis a Itàlia que limiten la llibertat de premsa, d'opinió, per expressar la pròpia sexualitat. Hi ha molts actors que intervenen en tot això i cal tenir en compte també la presència del Vaticà, que a Itàlia és més opressiva que en altres societats catòliques.

Al sud d'Europa en general també està arrelada la corrupció...

Però a Itàlia es dóna una anomalia i és que els italians se'n van en massa del seu país, mentre que els altres no hi van: els francesos van a Barcelona o a Berlín, no a Roma; el mateix passa amb els anglesos o els alemanys. Itàlia és molt generosa: regala en quantitats industrials joves molt ben preparats, però no rep res o molt poc a canvi.

És Berlusconi el principal responsable d'aquesta situació?

No només ell, també cal tenir en compte que hi ha factors com la UE, l'euro, els vols low-cost, internet, etc., que fan que la generació jove sigui més liquida, més oberta, més disposada a canviar el país.

Amb tot, a Berlusconi el voten...

Hi ha moltes famílies que depenen de les seves empreses, que veuen la seva tele. El voten per moltes raons, però una d'elles és que va a l'instint de l'electorat italià.

Els escàndols sexuals estan marcant la seva caiguda?

La qüestió moral li fa perdre molt de suport i la prova és que mai havia estat tan avall als sondejos.

L'oposició, el PD, és incapaç d'aprofitar aquesta debilitat...

Perquè prioritza els interessos personals, familiars, molt poc meritocràtics. Són sempre els mateixos, que es van reciclant. L'únic que uneix tots aquests partitini és la seva oposició a Berlusconi.

Quin paper hi té la Màfia en tot aquest panorama?

La Màfia és una mentalitat de corrupció, però també la principal empresa italiana, la que genera més beneficis i paga impostos (no tots, però en paga). És difícil per a un govern tenir-la en contra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.