Política

Josep Vicens

Cap de llista de Junts per Banyoles - AM

“Nosaltres som l'única alternativa per governar”

Encapçala una candidatura d'Acord Municipal, que té de pal de paller ERC i compta amb gent de Reagrupament i Democràcia Catalana

Considera que el govern de CiU i el PSC ha deixat Banyoles “adormida” i per això proposen nous reptes a força de “plantejaments valents i molta transparència en la gestió”

Josep Vicens va néixer el 1969 a Vilademuls. És empresari. Va ser alcalde del seu poble per CiU i president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany. El 2003 havia de ser el candidat de CiU a Banyoles, però a l'ultim moment CDC i UDC no es van posar d'acord i la candidatura no es va arribar a formalitzar. Llavors Vicens va deixar el partit i ja no ha tornat a militar en cap altra formació. En aquest mandat ha estat regidor independent del grup d'ERC. Considera que obtenir els sis regidors d'ERC d'aquest mandat seria un bon resultat, però creu que podran créixer. El fet d'haver-hi una candidatura més complica els pronòstics, diu.
Vigilarem pel bé comú i pel bé comunal. Banyoles té un patrimoni de bé comunal molt important que cal protegir.

Després d'estar un mandat a l'oposició, com afronten aquestes eleccions?

Ho fem amb el convenciment que només Junts per Banyoles és l'alternativa possible a l'actual equip de govern. La correlació de forces actual demostra –amb tot el respecte vers els altres partits– que som els que hem de jugar aquest paper.

Quins són els seus arguments?

La ciutat ha anat quedant adormida. No només per la crisi, sinó que és un fet que té a veure amb l'empenta que des de les institucions s'ha de donar cap a les entitats. Quan no es fa això i no es té clar el model de ciutat, es va anestesiant la societat. Ho volem reactivar plantejant nous reptes i no serà a força de construir, sinó a força de replantejar els serveis municipals, reformulant-ho de manera valenta i sent molt transparents en la gestió. Vigilarem pel bé comú i pel bé comunal. El municipi de Banyoles té un patrimoni de bé comunal molt important que cal protegir.

Darrerament han estat molt crítics amb el dèficit de l'Ajuntament. Quina solució proposen, vostès?

L'equip actual ho basa tot en la idea que amb un nou sistema de gestió de l'aigua –públic i privat, que inclouria un avançament del cànon– es podrà recuperar el dèficit i, a més, encarar noves inversions. Nosaltres creiem que no és aquesta la solució. Ells tenen una responsabilitat molt gran pel fet d'haver creat aquest dèficit. Ni la resta de partits, ni els ciutadans, ni les entitats en tenen la culpa. Haurien de pensar com és que, havent-hi tanta gent amb dedicacions exclusives a l'equip de govern, ningú no ha estat capaç de veure que s'estava estirant més el braç que la màniga i es creava un dèficit de 753.000 euros. Solucions? No hi ha una única solució. Nosaltres en proposarem tres o quatre de diferents –que ja anirem explicant– i que en cap cas suposarà repercutir el dèficit directament als ciutadans.

L'elaboració del nou pla general serà probablement el gran tema del pròxim mandat. Per a vostès, quines n'han de ser les línies mestres?

A la campanya del 2007 tothom donava per fet que en aquest mandat faríem el nou POUM i, en canvi, CiU i el PSC no han fet res; com a molt, han fet la cartografia. S'ha perdut massa temps. Pensem que s'ha de fer de manera molt participativa i que ha de ser un pla que procuri més la cirurgia que no pas l'expansió. És a dir, més ordenació que no pas ampliació. No podem caure en el parany d'anar construint més per així anar obtenint ingressos de llicències d'obres, com fins ara. Hem de centrar-nos a connectar bé els barris i fer l'anella verda que li cal a la ciutat.

A Junts per Banyoles hi ha ERC i gent de Rcat i DCat. No li fa por la convivència?

Gens ni mica. Fa mesos que treballem plegats i ens hem posat d'acord en un ideari i uns objectius. Per sobre de les lògiques discrepàncies hi ha voluntat d'entesa. Quan no estem d'acord amb les tesis dels altres, aconseguim arribar a acords perquè tots som capaços de cedir. De fet, entre nosaltres no tenim una visió de ciutat massa diferent. Crec que aquests matisos enriqueixen encara més el projecte.

Vostè va tenir un compromís fort amb CiU. No creu que això el pot perjudicar de cara a l'elector?

No ho crec, sincerament. D'allò ja fa vuit anys i tothom sap les circumstàncies que van fer que deixés aquell projecte. No me'n penedeixo. Va ser una decisió valenta i d'acord amb els meus principis. La gent ho sap i ho entén. Els que coneixen la meva trajectòria saben que he estat coherent. En això estic molt tranquil.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.