Política

Remena, remena...

La proliferació de llistes a Salou serviria per escriure un manual sobre candidatures d'origen incert i, de vegades, fruit d'interessos inconfessables

El període electoral per treure a la llum casos i informes

Partint de la història recent, a Salou, d'entre els municipis de costa, s'hi podria redactar el Manual de l'embolic. La proliferació de candidatures que aspiren a fer-se un lloc al govern local té un origen incert, de vegades fruit d'interessos inconfessables. Els casos més estàndards arrenquen d'escissions en el si de les executives locals dels partits amb representació, en què, amb els anys, han aflorat els personalismes. Amb tot, les situacions són complexes, fins a acostar-se a l'extravagància.

Catorze partits pretenen diumenge el govern de Salou i més d'una quarta part són formacions fruit d'escissions, conseqüència dels moviments posteriors a la moció de censura del 2009 i de les lluites internes en les formacions. En destaquen els dos exalcaldes que han abandonat els grups FUpS i PSC i han creat dues formacions noves independents: Units Tots per Salou (UTpS), que encapçala Esteve Ferran, i Nueva Sociedad para el Pueblo (NSP), d'Antoni Banyeres. La FUpS, que ocupa l'alcaldia, ha cedit les sigles a la marca CiU –Pere Granados, número 2 d'Esteve Ferran el 2007– i l'excap de llista de CiU, Salvador Pellicé es presenta amb el segell d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), l'UMdC. A última hora l'excap de llista dels populars –ara al govern amb FUpS–, Albert del Hierro, també ha deixat la formació i es presenta per Centro Democrático Liberal (CDL). També torna a aspirar a representació Renovació Democràtica de Salou (RDS), que actualment té dos regidors al plenari.

Batibull a banda, hi aspiren les formacions convencionals: CiU, PSC-PM, PP, ERC-AM i ICV-EUiA-E, a les quals s'ha afegit Solidaritat Catalana per la Independència (SI). En segon terme (o no) apareixen les formacions de Luis Corral (Salou x Salou Plataforma Ciudadana, Plataforma per Catalunya (PxC) i Unión Progreso y Democrácia (UPyD).

En aquest ambient, escalfat i complicat fins a l'histrionisme, només hi faltaven uns quants escàndols i no han tardat a arribar.

L'exalcalde Ferran en escena

El primer cas a sortir en escena va ser el de l'exalcalde Ferran i el seu fill, Ferran Gombau. Els tempus judicial i electoral van coincidir. Passats deu anys del cas que s'instrueix, ara, a principis d'abril, el fiscal del jutjat d'instrucció número 4 de Tarragona donava a conèixer l'escrit en què s'acusa l'exalcalde i el seu fill (regidor d'Urbanisme) d'un delicte d'ús d'informació privilegiada, dels quatre delictes que s'estudiaven. L'advocat dels Ferran feia veure la gran casualitat de l'aparició de l'escrit i es mostrava del tot convençut de l'absolució dels seus clients.

El candidat de PAS-PxC, German Merino, haurà de declarar el pròxim dia 3 de juny al jutjat d'instrucció número 6 per un presumpte delicte d'injúries i calúmnies fetes des del mitjà de comunicació en què constava com a editor. La querella contra l'editor i el director de la publicació la va interposar l'alcalde i candidat de CiU, Pere Granados, i vet aquí que, de no ser per la comunicació que es va fer des del mateix consistori, el cas hauria passat per alt, almenys fins al dia de la sentència. El cas Merino apareix al web municipal i es pot trobar clicant el bàner de notícies. Hi apareix juntament amb la festa d'inflables del Club Xic's i la trobada de puntaires a l'espigó del moll. Diferent, com a mínim.

El tercer cas també ha aflorat des del govern, que va anunciar que trametria a la fiscalia un informe per presumptes irregularitats a la regidoria de Joventut, amb l'anterior govern socialista. La investigació es centra en els candidats tercer i sisè de la candidatura socialista, Aitor Arruego i Dani López, respectivament. El candidat socialista de Salou, Toni Brull, ja ha anunciat que emprendrà accions legals contra els mitjans que han difós la informació per “difamatòria i injuriosa” a dos membres de la candidatura.

Casos pendents
El període electoral ha estat perfecte per esbombar irregularitats que, ho siguin o no, ja s'han publicat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.