Política

barcelona

El PSC perd prop de cent mil vots a l'àrea metropolitana

El PP guanya per primer cop en un municipi del Baix Llobregat i desbanca el PSC a Badalona

CiU es fa forta al feu socialista, mentre que ERC s'estimba i Plataforma per Catalunya obté representació

El roig socialista que tenyeix el Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental es dilueix. El PSC ha perdut 94.680 vots als 36 municipis que configuren l'àrea metropolitana de Barcelona respecte dels comicis del 2007. En aquella ocasió els socialistes van aconseguir 405.653 vots. Ara n'han tingut 310.653. Això s'ha traduït, per exemple, en el fet que els socialistes han deixat de ser la força més votada a Barcelona, Badalona, Castelldefels, Sant Feliu de Llobregat i Montgat, i que han perdut la majoria absoluta a ciutats com l'Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet, Gavà, Sant Boi, Esplugues, Viladecans i Sant Adrià de Besòs. Després dels mals resultats obtinguts en les autonòmiques, els votants han tornat a castigar els socialistes a les urnes malgrat que mantenen bona part dels principals municipis de l'àrea metropolitana. Antoni Balmón i Antoni Poveda revaliden les majories absolutes a Cornellà i Sant Joan Despí. Malgrat el descens de vots, han tornat a encapçalar la llista de partits més votats a ciutats com Cerdanyola, Badia, Barberà, Montcada i Reixac, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi, Viladecans i Gavà.

Els grans beneficiats del descens socialista han estat els convergents i els populars. El PP, amb vuit regidors, se situa com la força més votada a Castelldefels, on deixa el PSC en el segon lloc amb set edils. Es converteix, doncs, en el primer municipi que aposta obertament per un govern dels populars al Baix Llobregat. L'aritmètica dels pactes, però, els podria deixar fora.

La llista més votada

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, afirmava ahir: “A Badalona i Castelldefels ens correspon i ens mereixem governar”. A la capital del Barcelonès Nord, el discurs de Xavier García Albiol, centrat en la immigració, també ha obtingut el suport ciutadà amb 11 regidors. El PSC ha passat a ser la segona força amb nou edils. En aquestes eleccions, els populars s'han fet un forat al cinturó roig. Només cal veure els resultats del PP a Barcelona. Han crescut en un regidor i han quedat amb vuit. Però la clau a la capital catalana ha estat la victòria del convergent Xavier Trias i el final d'una etapa de 32 anys de socialisme. La força de CiU s'ha vist clarament a Sant Cugat. Mercè Conesa, la substituta de Lluís Recoder, ha obtingut una majoria incontestable. L'ascens de CiU a l'àrea metropolitana es tradueix, a més, en un nou escenari a Molins de Rei, on CiU i el PSC han empatat a cinc regidors, però els convergents han estat els més votats. ICV, que tenia l'alcaldia, ha caigut al quart lloc. Cal destacar el creixement de la CUP en aquesta ciutat
del Baix Llobregat.

Tot i la desfeta a Molins, els ecosocialistes mantenen el Prat de Llobregat, que tornarà a dirigir Lluís Tejedor, i es converteix en la força més votada a Sant Feliu. ERC ha viscut una altra batzegada a les urnes. No tindrà presència als ajuntaments de Badalona, Castelldefels, Cornellà, el Prat, Sant Cugat i Esplugues, entre altres municipis. Solidaritat tampoc ha tingut el suport dels electors a la corona de Barcelona, mentre que Ciutadans també ha caigut.

Les eleccions municipals del 2011 seran recordades per la irrupció de Plataforma per Catalunya a l'àrea metropolitana. Han obtingut representació a Santa Coloma de
Gramenet, Badia, l'Hospitalet, Viladecans, Sant Adrià de Besòs i Sant Boi. A Sant Just Desvern, Via Democràtica –escissió de Plataforma– tindrà un regidor a l'Ajuntament.

LA XIFRA

94.680
vots
menys és el que ha aconseguit el PSC en les eleccions municipals del 2011 respecte a les del 2007.

LA FRASE

Hem de governar on hem estat la llista més votada. A Badalona i a Castelldefels ens correspon
Alícia Sánchez-Camacho
presidenta del pp a catalunya
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.