Política

Reclamen la retirada del ‘Diccionario biográfico'

Consideren que manipula la història i volen una rectificació perquè “lloa” Franco

L'exconseller de la Generalitat i senador de l'Entesa Catalana de Progrés Joan Saura (ICV) va presentar ahir una bateria d'iniciatives al Senat contra el Diccionario biográfico español, perquè manipula la història de personatges com ara Francisco Franco i recopila “idees que formen part del pensament feixista espanyol”. Entre altres propostes, l'exconseller planteja la retirada dels 25 volums editats de l'obra i que se suspengui l'edició dels 25 restants. Saura va presentar ahir una moció per debatre a la cambra alta en què també exigeix una “rectificació pública” de la Reial Acadèmia de la Història, perquè el que fa és “manipular la història, lloar el coratge de Franco i amagar l'expressió règim franquista”.

L'entrada del diccionari sobre el dictador, que ha generat una allau de crítiques, l'ha redactada Luis Suárez, patró de la Fundació Francisco Franco i president de l'Hermandad del Valle de los Caídos. En l'entrada s'afirma que Franco “va muntar un règim autoritari, però no totalitari”, i Saura hi afegeix que '“amaga la repressió física i el genocidi cultural del seu règim”. Representants de l'Associació de Descendents de l'Exili Espanyol van anunciar ahir que presentaran una denúncia al Ministeri d'Educació per aquesta obra polèmica. A més de Franco, destaquen les referències al general Armada, en l'entrada del qual se substitueix “cop d'estat” per “successos”.

Francisco Franco

“Va muntar un règim autoritari, però no totalitari, ja que les forces
polítiques que li donaven suport, Falange, Tradicionalismo i Derecha, van quedar unificades en
un Movimiento i sotmeses a l'Estat”.

Santiago Carrillo

“Va aplicar una política de terror revolucionari
que van compartir totes
les organitzacions del Front Popular. [...] Va coincidir així amb els assassinats de Paracuellos i Torrejón de Ardoz, on milers
de persones de totes les edats i condicions, la majoria tretes de les presons madrilenyes, van ser afusellades sense més ni més. Carrillo mai va assumir la seva responsabilitat en aquestes matances”.

Alfonso Armada

“Després de prendre possessió com a segon cap de l'Estat Major de l'Exèrcit (12 de febrer de 1981), va ser processat pels successos del 23 de febrer d'aquell any.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.