Política

Badalona

Falcó acceptarà el districte primer tot i l'oposició d'Unió

Unió no vol que CiU gestioni el districte per no acostar-se al PP i Falcó assegura que els democratacristians poden estar tranquils, que “no el tindran”

Els militants dels dos partits estan d'acord a no pactar amb el PSC

Falcó entén que portar el districte no implica un acord amb el PP

L'arribada del PP al govern pot portar conseqüències en la relació entre Convergència Democràtica (CDC) i Unió Democràtica (UDC). Aquests últims s'oposen “rotundament” a agafar la regidoria del districte primer, com els proposa Xavier García Albiol (PP). Els primers ja han mostrat la voluntat de tenir-lo.

Els militants d'Unió van aprovar dimarts a la nit en assemblea no acceptar el districte primer. “Unió s'oposa rotundament que CiU pugui tenir el districte; creiem que hem d'anar lliures a l'oposició”, va assegurar ahir Jordi Subirana, president local d'UDC. Subirana vol que CiU estigui a l'oposició “sense vincles”, perquè “tenir el districte vol dir acceptar un pacte amb el PP que Unió no vol”, va dir.

Tot i això, ahir al matí es van reunir en secret Xavier García Albiol i Ferran Falcó, alcaldables del PP i CiU, respectivament. Albiol, que tot apunta que dissabte serà investit alcalde, va oferir formalment el control del districte primer a CiU, com a guanyadora en aquests barris. Falcó va accedir-hi. “No ens plantegem no tenir allò que hem guanyat i que per tradició sempre s'ha cedit al partit vencedor”, va dir. Davant l'opinió contrària dels socis de federació, Falcó va afirmar: “Els d'Unió que estiguin tranquils, que ells no tindran el districte”. El candidat de CiU considera que acceptar el districte no implica “cap acord” amb el PP. Subirana, però, discrepa i demana a Falcó que no prengui la decisió unilateralment i que convoqui un comitè executiu de federació extraordinari “per debatre-ho i prendre la decisió”, va dir el número 2 de la llista de CiU.

Els militants parlen

D'altra banda, les assemblees de CDC i UDC van avalar la decisió de les direccions de no pactar amb el PSC. Els dos partits de la federació van celebrar sengles assemblees dimarts a la nit, un dia després d'haver anunciat en roda de premsa la decisió. Els dirigents dels dos partits van haver de justificar davant la militància haver anunciat la decisió un dia abans i ho van argumentar per la compareixença de la direcció nacional de Convergència dilluns al matí. Aquests aspectes formals van ser presents en les intervencions de militants dels dos partits.

A l'assemblea de Convergència hi va haver una única intervenció sobre la decisió política de permetre el govern a García Albiol. Va ser Jordi Ballesteros, que va recordar que fa quatre anys es van “equivocar” pactant amb el PSC. L'exregidor considera que permetre el govern del PP és un “símptoma de debilitat nacional profunda”. Ballesteros va recordar a la resta de militants: “Tindrem un alcalde que fa dos dies reclamava que l'Estatut fos votat a tot el territori de l'Estat espanyol i que ha qüestionat la immersió lingüística”. Ara bé, l'opinió de Ballesteros no va ser pas majoritària. En votació secreta 76 militants de CDC van avalar la decisió de la direcció i només 14 s'hi van oposar. Els militants d'UDC no van votar però la majoria es va posicionar també a favor de la decisió.

El PSC i Iniciativa demanen a CiU que reflexioni i eviti el govern del PP

El PSC i ICV-EUiA es van reunir ahir malgrat que CiU ja ha anunciat que no pactarà amb els socialistes. Després de la reunió, Iniciativa va ratificar la decisió de votar Jordi Serra al ple de constitució. Això farà que dissabte Serra tingui més vots que el PP (12 a 11), però com que els quatre regidors de CiU votaran Ferran Falcó, cap candidat arribarà als 14 i serà proclamat alcalde Xavier García Albiol, com a cap de la força més votada. “El senyor Falcó no ha estat a l'altura del moment històric”, va dir Serra, que va criticar: “CiU ens ha fet perdre el temps”, perquè la decisió de permetre governar el PP estava presa des de l'endemà de les eleccions. “Quin sentit han tingut les negociacions?”, es preguntava. Carles Sagués, cap de llista d'ICV-EUiA, va demanar a Falcó que s'ho replantegi i “voti un govern que defensi la cohesió social”. Va recordar que el PP “ha recollit signatures contra Catalunya” i “si arriba a governar la ciutat és perquè CiU ho ha decidit”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.