Política

Internacionalitzar el fet nacional català

El diputat Toni Strubell presenta un recull de 35 entrevistes en anglès a personalitats que narren les peculiaritats identitàries de Catalunya

Jordi Pujol, un dels entrevistats, recorda que una possible sortida és la independència

Catorze d'octubre del 2002. L'ara diputat de Solidaritat, Toni Strubell, vola cap a Salamanca i coincideix amb un periodista de Boston. Xerren i el nord-americà li reconeix que és un fan de la causa nacional catalana, però que coneix poques causes tan mal defensades com la catalana.

Aquesta és la gènesi de What catalans want, un llibre que recull 35 entrevistes que Strubell ha fet a personatges destacats de la política, l'economia i la cultura catalana, que expliquen les peculiaritats identitàries del país. Tots els textos estan escrits deliberadament en anglès, perquè l'objectiu de What catalans want és difondre a tot el món aquella realitat catalana que enamorava el periodista de Boston. “El nostre gran drama és que som una nació discriminada i volem una pàtria lliure”, va emfatitzar Toni Strubell ahir durant la presentació del llibre a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) a Barcelona.

Un dels entrevistats és l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, que ahir també va ser present a l'IEC. Amb l'espontaneïtat que el caracteritza, Pujol va admetre que no li acabava d'agradar el seu “interviu”, perquè era massa crític i potser s'hauria d'haver “compensat” amb aspectes positius. “La resta sí que estan molt bé”, va afegir l'expresident, que va tornar a defensar la independència com una de les possibles sortides a l'encaix entre Catalunya i Espanya, que ha “fracassat”.

Altres persones que apareixen a la publicació són José Montilla, Moisès Broggi, Joan Solà, Germà Bel, Joan Laporta, Alfons López Tena, Eliseu Climent i Vicent Sanchís.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.