Política

L'Ajuntament de Moià es declara en fallida i no pagarà les nòmines d'agost

L'alcalde demana ajuda a la Generalitat i a la Diputació de Barcelona per refinançar el deute

La consellera de Governació, Joana Ortega, ha anunciat que tutelarà un pla de viabilitat amb el municipi

L'Ajuntament de Moià (Bages) s'ha declarat en situació de “fallida tècnica” en no trobar finançament per al seu elevat deute acumulat, estimat en uns 25 milions d'euros, i després d'anunciar que no pot pagar les nòmines del mes d'agost al centenar de treballadors municipals.

El nou alcalde de Moià, el republicà Dionís Guiteras, ha confirmat aquest dissabte que el seu ajuntament no pot fer front a la greu situació financera heretada de l'anterior consistori, de CiU, que va deixar un deute d'uns 25 milions d'euros i no pot ser finançada, ja que arriba al 400% del pressupost, quan el màxim per poder endeutar-se una institució és del 75%.

Segons Guiteras, amb un pressupost que el 2009 era de 7 milions d'euros i que es correspon amb una població d'uns 6.000 habitants, l'Ajuntament de Moià no té marge de maniobra, pel que ja ha comunicat als veïns la situació de “fallida tècnica” i ha informat els empleats municipals que no cobraran la nòmina del mes d'agost.

L'alcalde, que també ha demanat ajuda a la Generalitat i a la Diputació de Barcelona per poder refinançar el deute i fer front a les obligacions municipals, ha culpat de la situació de fallida la gestió realitzada per CiU, que a través de l'anterior alcalde Josep Montràs, va governar aquesta localitat durant 28 anys de forma ininterrompuda.

Encara que el nou govern municipal, integrat per representants de tots els grups, no descarta una reducció del personal i està disposat a aprovar un pla d'ajust, primer vol que la Generalitat li indiqui com pot afrontar la situació i disposar d'unes finances sanejades.

El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas Colell, ha indicat aquest matí que la situació de l'Ajuntament de Moià “és un cas aïllat” perquè la immensa majoria dels ajuntaments catalans no estan tan endeutats i poden afrontar les seves obligacions institucionals.

Encara que ha demanat que “no es faci alarmisme”, Mas Colell s'ha mostrat disposat a estudiar “fórmules” per ajudar el consistori de Moià, i en el mateix sentit s'ha expressat la vicepresidenta i consellera de Governació, Joana Ortega.

Ortega ha explicat que la Generalitat tutelarà “un pla de viabilitat financera” de l'ajuntament i buscarà sistemes per refinançar el seu deute.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.