Política

274 milions menys

La Generalitat va recaptar un 10,95% menys en impostos el 2010

La reforma de l'impost de successions reduirà els ingressos del 2011

La Generalitat va recaptar 274 milions d'euros menys en impostos arreu de Catalunya durant el 2010. Si es trasllada aquesta xifra en percentatges, això comporta una davallada del 10,95% dels ingressos respecte a l'exercici 2009. L'any passat les arques del govern van tenir uns ingressos de 2.231,15 milions d'euros procedents dels tributs propis i els cedits per l'Estat.

L'any passat, per primer cop d'ençà del començament de la crisi, la recaptació d'aquests tributs es va mantenir i fins i tot va augmentar tímidament un 0,3%. A partir d'aquest exercici, l'estadística canviarà perquè es deixarà d'ingressar bona part de l'impost de successions.

El gruix de la recaptació el continuen acaparant els tributs que fan referència directa al sector immobiliari. Concretament, els ingressos per actes jurídics documentats (que graven les hipoteques en el registre) i transmissions patrimonials (referides, entre d'altres, a la compra de pisos de segona mà) comporten més del 50% de la recaptació (1.242,9 milions d'euros).

Tendència, o efecte

El fet que la recaptació hagi augmentat lleugerament per primer cop des del començament de la crisi, pot marcar el preludi d'un tímid canvi de tendència en l'economia, que s'haurà de comprovar en propers exercicis. Però també pot ser una conseqüència directa de l'increment de l'IVA i la fi de la deducció en renda per a habitatge habitual, que va engrescar possibles compradors a adquirir un immoble abans no acabés el 2010.

A partir del 2011, tots els indicis apunten que l'estadística de recaptació d'ingressos de la Generalitat canviarà, perquè ja no s'ingressarà bona part de l'impost de successions. D'altra banda, la recaptació de l'exercici 2010 també reflecteix una reducció dels ingressos procedents dels tributs sobre el joc, que han caigut un 6,17%, ja que s'ha passat dels 290,24 milions d'euros als 272,3.

Pel que fa a impostos propis (els vinculats als grans establiments comercials i al gravamen de protecció civil), la Generalitat va ingressar 3,78 milions d'euros. Finalment, també va recaptar 12,19 milions procedents de l'impost de patrimoni. Tot i que l'Estat va suprimir aquest tribut el 2008, aquesta quantitat es refereix a ingressos per liquidacions complementàries. És a dir, declaracions de renda que es van revisar o inspeccions fiscals. Per demarcacions, a les comarques de Barcelona es van recaptar 1.838,91 milions d'euros; a les de Girona, 173,65; a les de Tarragona, 137,68 i a les de Lleida, 80,90.

El PSC reclama el deute

Més enllà de les xifres, el PSC va insistir ahir en la necessitat que la Generalitat resolgui el deute que manté amb diversos ajuntaments. Ho va fer per boca del seu vicesecretari primer, Miquel Iceta, que va tornar a acusar l'executiu d'exagerar quan parla del mal estat de les seves finances. “La situació financera de molts ajuntaments quedaria alleugerida si la Generalitat fos diligent en els seus pagaments”, va remarcar.

Calma tensa entre els treballadors municipals de Moià

El centenar d'assalariats de l'Ajuntament de Moià, al Bages, van anar a treballar ahir després que l'alcalde, Dionís Guiteras, els anunciés que probablement l'Ajuntament no tindrà diners per pagar les nòmines del mes d'agost. Guiteras va explicar ahir que els treballadors municipals han entès “perfectament” quina és la situació del consistori. L'Ajuntament de Moià s'ha declarat en fallida tècnica en no trobar finançament per l'alt deute acumulat, estimat en uns 25,5 milions d'euros. Segons l'alcalde, el nivell d'endeutament arriba al 400%, mentre que el màxim que té una institució per endeutar-se és del 75%. El deute per càpita de l'Ajuntament –que el 2009 va tenir unes pèrdues diàries de 1.808 euros– és de 4.470 euros.

El nou govern ja ha decidit actuar de manera dràstica i ha iniciat algunes mesures d'estalvi, com ara la reducció d'un 67% de les retribucions a l'equip de govern, l'eliminació de les hores extres del personal, la no-renovació de contractes i la reducció de 30 línies de telefonia.

Per l'alcalde, “ara cal buscar solucions i després ja ens demanarem quins han estat els motius que han dut el consistori fins a aquesta situació”. Dionís Guiteras (ERC) és el nou alcalde de Moià després que CiU governés l'Ajuntament 28 anys.

acn

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.