Política

El PSC, en ‘stand by'

Els socialistes ajornen el congrés fins al desembre i compliran un any amb la direcció en funcions

La decisió de no modificar el reglament obre l'enèsima disputa

El canvi de data diluirà el debat del grup propi

Els crítics aniran
a la comissió de garanties si no es revisa el procés

El congrés del PSC serà del 16 al 18 de desembre d'aquest any. Aquesta és la proposta que va sortir de l'executiva nacional dels socialistes, que ahir es va reunir de manera extraordinària per fixar una altra data que no coincideixi amb la campanya, després que José Luis Rodríguez Zapatero hagi decidit avançar les eleccions espanyoles al 20 de novembre. La trobada del màxim òrgan del partit s'havia de fer inicialment del 28 al 30 d'octubre, i ara s'ajorna pràcticament un mes i mig. La decisió, que ha de ser ratificada pel consell nacional el 17 de setembre, farà que els socialistes compleixin més d'un any en stand by des que el 28 de novembre el primer secretari, José Montilla, anunciés que no tornaria a aspirar al lideratge de la formació arran de la davallada electoral.

L'executiva va ser intensa i monogràfica. La majoria de les intervencions van ser favorables a l'ajornament del congrés. Hi va haver coincidència que les eleccions espanyoles interferirien en un debat que cal que sigui profund i abordat amb tranquil·litat. Entre les veus que van apostar per deixar-lo per a més endavant hi ha les de l'exconsellera Montserrat Tura i el cap de files a Madrid, Daniel Fernández. També hi va haver partidaris d'avançar-lo per concórrer en els comicis amb el procés de renovació engegat. Aquesta possibilitat es va descartar perquè s'incomplirien els terminis.

L'aposta final és modificar la data del congrés però no tocar el reglament que el regula, aprovat el 18 de juny, ni tampoc els terminis de presentació d'esmenes a la ponència marc, que s'acaben el 18 de setembre. La interpretació que fa la direcció és que l'únic que hi ha és un ajornament, que no hi ha cap convocatòria nova i que, per tant, reglamentàriament no es poden canviar els processos que ja estan en marxa.

La visió de la cúpula obre l'enèsim front dins dels socialistes, en un moment de màxima ebullició del debat intern. De fet, dins de la mateixa reunió ja hi va haver partidaris de flexibilitzar les normes de funcionament, que preveuen la participació de 780 a 800 delegats –els únics amb dret a vot–, quantitat molt inferior a la de 1.200 que van fer-ho el 2008. Aquesta disminució del nombre de representants va provocar moltes crítiques quan es va aprovar, tot i que en el consell nacional que va donar-hi llum verd el reglament no va rebre cap vot negatiu. Aleshores, la direcció va fer una certa autocrítica sobre com s'havia elaborat. Ahir, però, el secretari d'organització, José Zaragoza, va rebutjar taxativament la possibilitat de modificar-lo. Els moviments crítics sorgits a la xarxa veien en el possible ajornament del congrés l'opció de canviar les normes, que consideren massa restrictives. #+psc, #congresdesdebaix i també la plataforma Nou Cicle han demanat insistentment que s'ampliï el nombre de delegats per afavorir al màxim la participació. El moviment #+psc va rebre amb indignació la decisió de l'executiva. “Si no varien els terminis, presentarem un recurs davant de la comissió de garanties estatutàries”, alertava el seu portaveu, Martín Miralles, que va denunciar “la trampa absurda” de la direcció. El moviment vol posar-se en contacte amb els consellers nacionals –alguns d'ells han signat manifestos a favor de la renovació– per intentar tombar la determinació.

Debat difuminat

El canvi de data proposat per l'executiva també podria tenir efectes importants sobre un dels debats més vius en el si dels socialistes: el del grup propi. L'ajornament fa que el màxim òrgan del PSC es reuneixi passat el 20-N, quan la constitució dels grups a la cambra baixa espanyola és probable que estigui a punt de fer-se. Qualsevol hipotètica decisió sobre aquesta qüestió sembla que no seria aplicable en la propera legislatura estatal, sinó en la següent. El viceprimer secretari, Miquel Iceta, hi va treure importància. La tesi és que el programa electoral dels socialistes per a les eleccions espanyoles ja inclourà una posició en aquest sentit, i que no caldrà esperar el màxim òrgan del partit. El full de ruta, però, l'elaborarà l'actual direcció, que no és partidària del grup propi a Madrid. “Fins que no hi hagi el congrés i una nova direcció, aquesta treballa amb plenitud”, deixava clar Iceta.

Sobre la taula hi ha la proposta feta pels alcaldes socialistes Àngel Ros i Manuel Bustos, que advoquen per mantenir-se dins del grup del PSOE però que els diputats catalans puguin votar diferentment en aquells casos “excepcionals” en què no hi hagi entesa. N'hi ha que ho veuen com un punt de trobada. Dins de la reunió, es va alertar que d'aquí al desembre algunes de les decisions congressuals les prendrà la direcció.

És millor no demorar més el congrés. La decisió de Montilla de no repetir és del novembre de l'any passat
Que el senyor Duran sigui candidat a ministre d'un govern del PP ens estimula. Ens sembla bé que faci feina
Fins que no hi hagi un congrés i una nova direcció, aquesta direcció treballa amb plenitud fins després de les generals
No modificarem els terminis perquè no estem convocant un altre congrés. L'única manera de variar-los seria aquesta

Nomenaran Chacón al setembre

Carme Chacón haurà d'esperar. Com a mínim fins que passi l'estiu. El procés d'elecció de candidats no s'activarà fins a finals d'agost, quan l'executiva obrirà el termini per als aspirants a cap de llista per Barcelona, i amb la previsió que només s'hi presentarà la ministra de Defensa, el consell nacional del 17 de setembre la ratificaria.

Chacón, absent de l'executiva d'ahir perquè és fora de vacances, es preveu que intensifiqui l'activitat a finals de mes. Els socialistes, però, asseguren que no estan preocupats pel fet que el seu rival de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, tingui avantatge, després que fos designat oficialment ja fa deu dies. “Que treballi com a candidat a ministre d'un govern del PP ens estimula”, va apuntar, irònicament, el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta. “Ha de treballar molt”, reblava.

El conjunt de candidats i el programa s'aprovaran el 8 d'octubre en el consell nacional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.