Política

Mas no endreça les tisores

Valoració ·

Repassa el curs econòmic i referma l'austeritat com a principal objectiu del govern per treure el país del context de crisi

Avisa que el pressupost del 2012 anirà en la mateixa línia i que no hi haurà “gaires alegries”

S'acaba el curs polític i és hora de fer balanç. I ahir ho va fer la màxima autoritat del país. El president Artur Mas va presumir de la seva gestió durant set mesos al capdavant de l'executiu català. Va reconèixer que no ha pogut actuar com li hauria agradat, però tot i així es va mostrar satisfet perquè les situacions complicades de la institució i del país s'han afrontat des del primer moment. Va dibuixar un panorama complicat, agreujat per la reducció del pressupost de la Generalitat i per un Estat que no paga el que deu. “Hem posat la cara i hem rebut bufetades, però hem actuat amb el coratge que tocava”, va declarar.

Va defensar la política d'aturada de l'endeutament –que va insistir que no és cap frivolitat ni caprici– per la necessitat de salvar els esquemes bàsics de la societat i l'estat del benestar. Unes retallades que sap que han estat impopulars, però que ara per ara no poden aturar-se. En aquesta línia, va llançar un advertiment que ja havia fet anteriorment: la contenció i l'austeritat continuaran el 2012 –no com la del 2011– per, el 2013, iniciar un nou procés si les coses surten bé. “Moltes alegries no hi podrà haver en el nou pressupost”, va avisar, conscient que això no agradarà tothom. I és que un dels problemes que ha tingut el país, al seu parer, és que mentre les coses van anar bé es va gastar massa, “com si fóssim nous rics”. Però va voler posar esperança a aquesta visió, en el sentit de dir que no per tenir menys diners no es pot fer res ni s'ha de passar de frenada.

En aquest context, sosté que encara hi ha marge de maniobra per a la racionalització de recursos. Va posar un exemple: l'estudi de tancar 22 ambulatoris a les nits perquè atenen de tres a quatre pacients. Al seu parer, seria més barat que sigui el metge qui es desplaci a casa del pacient i estalviar en despesa de l'edifici sense que això representi una pèrdua de qualitat de l'atenció. Mas va llançar un advertiment: vol que el pressupost del 2012 sigui de consens, sobretot “amb aquells que han tingut una gran responsabilitat anterior i als quals ara toca col·laborar a aixecar el país”.

Seguirem amb la política d'austeritat fins que el vaixell estigui estabilitzat
Si continuàvem a la deriva, anàvem al precipici i a la bancarrota

Pere Solà, d'Urbanisme al parc del sincrotró

Que ningú llanci les campanes al vol pel fet que les dades de l'atur que ahir es van fer públiques denotin una disminució del nombre de desocupats a Catalunya. La reducció és positiva, això sí, però no són significatives perquè corresponen a un període d'estacionalitat afavorit per la contractació en època estival, sobretot en el sector turístic. Artur Mas creu que el país encara no està en condicions de canviar la tendència dels darrers exercicis. Va posar de relleu, però, que sí està satisfet de comprovar com en la indústria hi ha una reducció significativa de l'atur, en un sector que no depèn tant de l'època de l'any.

Les recomanacions de la ministra malgastadora

El president no va tenir paraules amables per a la ministra de Sanitat, Leire Pajín, que ha encoratjat les autonomies a gastar més en salut. Per ell, Pajín és un exponent clar de les polítiques que han portat l'Estat “als peus dels cavalls”. Això es tradueix en gastar més del que es pot, endeutar-se “fins a les orelles”, deixar el que es deu als qui vénen i criticar als qui fan els deures. Una política, en opinió de Mas, en la qual val més que la gent no es fixi. Va dir que prendrà en consideració la recomanació de Pajín quan la faci la vicepresidenta Elena Salgado.

600 milions per a innovació i exportació

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.