Política

Portes obertes

El patrimoni de diputats i senadors, al descobert

Home ric, home pobre?

Els webs de les dues cambres espanyoles es col·lapsen de visites després que s'hagin fet públics els béns dels parlamentaris

Les finques, pisos, propietats a l'estranger, accions i cotxes d'alta gamma no són patrimoni exclusiu de la dreta

Duran i Lleida i Sánchez-Camacho són alguns dels que paguen més d'hipoteca

Ridao, d'ERC, declaraset pisos –quatre compartits– i Vilajoana declara locals i finques per herències

Com en tota professió, hi ha persones més previsores i estalviadores i n'hi ha que aparentment viuen al dia. Hi ha qui ha sabut invertir bé els ingressos, sobretot seguint la petja de la bombolla immobiliària, i n'hi ha d'afortunats que han rebut un bon coixí patrimonial gràcies a les herències o a les cessions familiars. Però encara que alguns suporten crèdits i hipoteques amb molts zeros al darrere, el que no hi ha ni al Congrés ni al Senat són pobres de solemnitat. Això és el que es desprèn de la publicació dels béns i rendes patrimonials dels parlamentaris, que a partir d'ahir es podia consultar als webs de les dues institucions, si bé durant hores van estar col·lapsats per l'allau de visitants que volien saber què tenen ses senyories. Les propietats immobiliàries arreu de l'Estat però també a l'estranger, les accions o els cotxes d'alta gamma no són patrimoni exclusiu de la dreta. També els parlamentaris d'esquerres han sabut treure profit dels diners.

Tant és així que ni en això es diferencien gaire els dos rivals el 20-N, Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba. El del PP té més propietats, concretament dos habitatges a Madrid, un a les Canàries i un pis i una oficina a Pontevedra. I entre fons d'inversions, accions i estalvis suma 600.000 euros. El del PSOE assegura que només té l'habitatge i el pàrquing que comparteix amb la seva dona a Madrid, però disposa d'un patrimoni de prop d'un milió d'euros que en part procedeix de l'herència familiar i que comparteix amb els seus germans. L'un i l'altre, però, van rebre força ingressos durant la renda del 2010 –que és la que s'ha publicat–, si bé Rajoy, entre el sou del partit i el del Congrés, supera Rubalcaba en gairebé 50.000 euros, que aquell any va cobrar com a ministre i com a parlamentari.

José Luis Rodríguez Zapatero no ha estat gaire estalviador en la seva etapa de president, de la qual se sap que cobra més de 50.000 euros nets, a banda de 10.000 més com a diputat. Deu ser que s'ho està deixant tot a la propietat de Lleó, una finca de 670 metres quadrats –comprada el 2008– i en la qual s'està construint un xalet per retirar-se. Al saldo del compte corrent hi té 35.000 euros i pràcticament no declara ni estalvis ni inversions, excepte 120.000 euros d'un pagament ajornat per la venda d'un pis.

Grans hipoteques

Tots ells, però, estan lliures d'hipoteques. Cosa que no pot dir el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, que, tot i fer constar que és copropietari de tres habitatges repartits entre Lleida, Barcelona i Girona, està endeutat fins a les orelles (més d'un milió d'euros). Pitjor ho té la líder del PP català, Alícia Sánchez Camacho, que en un sol pis a Barcelona hi té invertits més de 700.000 euros. Tan assumit deu tenir que l'habitatge és més del banc que d'ella, que en el formulari fins i tot es va oblidar de posar-hi que és la propietària.

El portaveu d'ERC, Joan Ridao, també suporta una hipoteca superior als 300.000 euros, però, en canvi, declara set habitatges. De tots ells, quatre són de propietat compartida amb pares i germà, mentre que també disposa de dos pisos més a Barcelona –el d'ús personal i el pis on viu la seva filla– i una segona residència a Tarragona. Carme Chacón també és mig propietària de tres habitatges a Barcelona, Girona i Almeria. I tots tres, hipotecats. Tot i així, aconsegueix mantenir un saldo de 21.000 euros als comptes.

Entre els senadors catalans, destaca el portaveu de CiU, Jordi Vilajoana, que declara diverses propietats compartides en un 25% –pisos, locals i naus industrials rebuts en herència–, a més de la casa habitual, un apartament a Girona, quatre vehicles i accions i plans de pensions. Tot i que hi ha senadors i diputats que els superen amb escreix –és el cas de José Bono–, una de les fortunes més comentades va ser la del dirigent del PP, Manuel Fraga, amb un capital d'un milió d'euros. El comentari general, però, és que després de tants anys ha tingut temps de fer calaix.

6
milions d'euros
afirma tenir invertits l'exministra d'Educació Mercedes Cabrera, la dirigent socialista, neboda de l'expresident Calvo-Sotelo. Com a prova que el capital no té color. La declaració ha provocat situacions tan curioses com la d'una diputada del PP canària que, entre les seves múltiples propietats, assegura que té joies per valor de 150.000 euros.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.