Política

El TSJC va avalar la immersió lingüística al juliol

Es pronunciava a favor del sistema en una sentència sobre l'ensenyament en el segon cicle d'educació infantil

Contradiccions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que, poc abans de la interlocutòria del 2 de setembre, en què dóna dos mesos a la Generalitat perquè el castellà sigui també la llengua vehicular a l'ensenyament, dictava una sentència en què es mostrava favorable a la immersió lingüística. En aquell cas, el 18 de juliol, el TSJC avalava que ho fos el català, concretament, en el segon cicle d'educació infantil, és a dir, dels tres als sis anys.

El tribunal, segons informava ahir Europa Press, va desestimar aleshores un recurs contra els articles lingüístics del decret que regula aquest cicle, entre els quals el que fixa que el català és la llengua vehicular. “Resulta perfectament legítim que sigui el centre de gravetat d'aquest model de bilingüisme”, sentencia el TSJC, i fixa com a límit que “no es determini l'exclusió del castellà com a llengua docent de manera que en quedi garantit el coneixement”.

Amb dosis de navegació, però, la resolució del juliol argumentava que el fet que l'Estatut reconegui explícitament i únicament que el català és la llengua vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament no exclou el castellà. “Amb la menció del català no es priva el castellà de la condició de llengua vehicular.” I recordava que el Tribunal Constitucional, en la sentència contra la carta catalana, no va tocar els articles dels quals deriva el decret. Seria “incongruent”, sosté, dir que no són constitucionals uns articles que el mateix TC considera que ho són.

La impugnació la va presentar l'advocat Severo Bueno de Sitjar, que ara té la possibilitat de presentar un recurs de reposició. El ple del TSJC la va rebutjar, al juliol, malgrat que alguns magistrats van formular vots particulars a la sentència.

LA FRASE

Resulta perfectament legítim que el català sigui el centre de gravetat d'aquest model de bilingüisme
sentència del 18 de juliol
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.