Política

Clam ciutadà en defensa del català a l'escola

Milers de persones surten al carrer arreu del país en suport a la immersió lingüística

En un manifest comú, qualifiquen d' “atemptat” la interlocutòria del TSJC

La plaça de Sant Jaume de Barcelona va ser l'escenari ahir de la concentració més multitudinària de les que es van celebrar, simultàniament, a tot Catalunya en defensa de la immersió lingüística i en contra de la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el català. La convocatòria, organitzada per
la plataforma Somescola.cat, va aplegar a Barcelona 5.000 persones, segons els organitzadors –1.500 segons la policia–.

Al voltant d'una pancarta dipositada al terra en què es llegia el lema Per un país de tots, escola en català, es van agrupar representants de la societat civil i també dels partits polítics, com ara l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, membres dels grups municipals barcelonins, i diversos diputats del Parlament, com Anna Simó (ERC) o Dolors Camats (ICV-EUiA).

També a les set de la tarda van començar les concentracions convocades a totes les capitals de comarca de Catalunya, i a moltes altres poblacions. A cada una de les quals representants dels mestres, pares i de l'alumnat van llegir el mateix manifest, en què es denunciava que la interlocutòria del TSJC “atempta clarament” contra el model d'escola catalana, i es va fer una crida a “ lluitar per no posar en perill la cultura i la cohesió social de Catalunya”.

Incident a Tarragona

A la plaça de la Font de Tarragona es van aplegar prop de 700 persones. Entre els representants polítics hi havia l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros(PSC), el delegat del govern a Tarragona, Quim Nin (CiU), i altres representants dels grups municipals. En finalitzar l'acte, un grup de persones van penjar una pancarta a l'Ajuntament amb el lema Pel nostre futur, independència. L'equip de govern va emetre ahir un comunicat en el qual lamentava els fets i es desvinculava del contingut de l'esmentada pancarta.

A Lleida, més de 500 persones es van concentrar a la plaça Paeria. El portaveu de Somescola.cat, Josep Maria Forné, també president a Lleida d'Òmnium Cultural, va afirmar que “no volem que ens facin triar entre la legalitat imposada i la legitimitat democràtica”. Hi era present la primera tinenta d'alcalde de la Paeria, Marta Camps; el president de la Diputació, Joan Reñé; el delegat del govern, Ramon Farré, i el president del Consell del Segrià, Pau Cabré, a més de representants sindicals i de les entitats promotores de Somescola.cat

A Girona, més de mig miler de persones es van reunir a la plaça del Vi “a favor de l'escola catalana i en català”, tal com va manifestar Dolors Reig, de la Xarxa Civil Unesco. Mentre uns nens embolcallats amb senyeres mostraven una pancarta amb el lema Per un país de tots, l'escola en català, es va llegir el manifest. A l'acte hi va assistir l'alcalde, Carles Puigdemont, i representants de grups municipals.

Suport a comarques

A les comarques gironines també hi va haver concentracions a Figueres, Olot Banyoles, Palamós, Calonge i el Port de la Selva,
entre altres punts.

Pel que fa a les comarques de Barcelona, a Mataró es van concentrar unes cinc-centes persones davant l'ajuntament, mentre que a Badalona es van reunir més d'un miler de ciutadans a la plaça de la Vila. Pares i mares, alumnes, mestres, representants de tota mena d'entitats de la ciutat, com també tots els partits polítics de Badalona, a excepció del PP, van participar en la concentració. Daniel Nomen, professor d'institut, va presentar l'acte: “Només volem ser un país normal, amb una llengua comuna per fer-nos entendre, que és el català pesi a qui pesi”, va dir referint-se implícitament al PP, el grup municipal del qual havia votat al matí en contra de la moció de suport a la immersió. “Albiol, dimissió!”, va proferir en un moment determinat bona part de la plaça. A Vilanova la protesta va concentrar unes 250 persones, mentre que a Vilafranca del Penedès es van registrar prop de 600 persones.

Ciutat i pobles

Al Vallès Occidental es van fer diverses concentracions de suport convocades per la plataforma Som Escola per part de juntes de portaveus, com és el cas de la de Terrassa, on van acudir 600 persones. Com a Sant Cugat. A Sabadell també es va celebrar la protesta amb el suport de mig miler de persones.

A diverses capitals de la comarca de Ponent també hi va haver concentracions. Es van comptabilitzar més de 250 persones davant l'ajuntament de Tàrrega, i una xifra semblant a Balaguer. A Solsona, i també a Almacelles, unes 200 persones van anar a la concentració.

D'altra banda, a Sant Andreu de la Barca, al Barcelonès, una quarantena de persones convocades per les JERC es va concentrar davant l'ajuntament, tot i que, segons ACN, Interior els havia denegat el permís per fer la concentració. Fonts dels Mossos d'Esquadra van assegurar a la nit a aquest diari que la protesta es va poder fer amb normalitat, tot i que hi va haver poca afluència.

(Informació elaborada per Núria Astorch, Joan Tort, Azahara Palomares, José G. Navarro, Míriam de Lamo, Albert Mercader, Jordi Alemany i Lluís Arcal).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.