Política

EUDALD CARBONELL

ANTROPÒLEG

“El catalanisme no pot ser excloent”

“S'ha de fer una recatalanització dins de l'actual revolució científica i tècnica. Si això no passa, Catalunya desapareixerà

“Els nous plantejaments s'han de fer des de les bases socials i no des de la política”

Perfil
Nascut a Ribes de Freser (1953), Carbonell és el director de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social. Ha publicat diversos llibres com Planeta Humà o Encara no som humans i amb Cinta S. Bellmunt ja havien escrit plegats Els somnis de l'evolució.

L'antropòleg Eudald Carbonell, juntament amb la periodista Cinta S. Bellmunt, reflexiona en el seu nou llibre El catalanisme evolutiu sobre la situació del país. Defensa que el catalanisme no necessita misticisme, sinó intel·ligència, ciència, treball i una mica de mala llet.

Vostè manté que el catalanisme s'ha de refundar i adaptar-se a la revolució científicotècnica. A què es refereix?

El paper de la ciència i la tecnologia és bàsic per a l'evolució social d'un poble, perquè ara és l'eix que centra qualsevol activitat. A Catalunya, la revolució industrial va tenir un impacte molt gran i el catalanisme es va fundar com a vehicle transversal de la nostra cultura a partir de la Renaixença o les Bases de Manresa. Ara s'ha de fer una recatalanització en el nou marc. Si això no passa, Catalunya desapareixerà. Hem de veure si el catalanisme encara és un motor d'equilibri, d'organització social o de manteniment de la cultura i la llengua.

I com es pot fer?

La base de tot plegat és mantenir la diversitat. Com a espècie hem de mantenir la nostra identitat a través d'una consciència nacional que estigui lligada a la universalitat dels processos històrics. A nivell econòmic i social, s'ha de dirigir el país cap a estructures de recerca o d'organització del coneixement. I políticament, hem de fer entendre que el catalanisme és un gran arbre amb arrels, branques i fulles [sobiranisme, federalisme, autonomisme, etcètera] i que els catalanistes som tots. El catalanisme no pot ser excloent. I perquè aquesta refundació sigui possible s'ha de fer socialment i no políticament. S'ha de construir un discurs en què soni la mateixa música a tothom, però mai no ha de ser un missatge homogeni.

El final del procés ha de ser el dret a l'autodeterminació?

Sí, és un dret universal. També hem de tenir en compte la interdependència. Aquest és el futur de la humanitat. I per què no la independència? La independència fora de l'autodeterminació no té efectivitat. Ara, quan un poble decideix lliurement el que vol s'han de respectar les decisions, tot i que no hi ha d'haver una manipulació política (...). Tots hem de fer el camí conjunt i després la gent decidirà.

Una cosa és la teoria i una altra la realitat. És viable aquest dret tenint en compte que l'Estat sempre s'hi ha oposat?

Ni l'Estat ni ningú no pot anar en contra d'una veu d'una majoria social que vol un camí.

Tan decebut està amb la política?

Els que han provocat l'allunyament de la política són els mateixos polítics. Si no hi ha uns bons taxistes, el taxi no funciona. La feina dels polítics és estar a l'avantguarda social, no a la rereguarda.

El 15-M representaria aquesta força de la societat.

Sí, està molt bé que la gent vegi des de les bases quines són les qüestions que interessen i que es poden compartir.

Vostè es declara federalista. Encara considera possible l'encaix amb l'Estat, tot i les ofensives?

Tal i com està ara no és factible, perquè tenim una Constitució que no permet aquest tipus de processos. Però, ara, la Constitució s'ha canviat i, per tant, els ous ja estan petats. Tot i això, qui és sobirà és el poble. Però el camí s'ha de fer en pau i llibertat. A mi, per exemple, no m'agrada que es cremin banderes espanyoles. Com a catalanisme efectiu no ens serveix, perquè s'aguditzen les contradiccions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.