Política

El Parlament dóna suport a la immersió lingüística

La cambra aprova una declaració a favor del model

Rebutja una ILP que defensava l'exclusivitat del català

A favor del model d'immersió lingüística, però no d'iniciar una ofensiva contra el castellà a l'escola. Aquest va ser el veredicte emès pel Parlament respecte de la polèmica ressuscitada arran de l'ambigua interlocutòria del TSJC, en què es qüestiona el sistema lingüístic de l'ensenyament català.

La junta de portaveus de la cambra va aprovar ahir una declaració a favor de la condició del català com a llengua vehicular a l'escola i en què s'insta el govern a defensar els docents i els centres educatius en l'exercici dels seus drets i en compliment de les lleis. El text, aprovat per CiU, el PSC, ICV-EUiA i ERC, també exigeix a l'executiu que, sempre que sigui necessari, recorri en els tribunals competents contra qualsevol decisió judicial que pugui malmetre aquest model d'ensenyament lingüístic.

El guió va tornar a deixar fora del consens, tal com s'esperava, el PP i Ciutadans, que hi van votar en contra. Solidaritat (SI) va optar per abstenir-se. Una posició que el grup encapçalat per Uriel Bertran justificava al·legant que la declaració era poc ambiciosa i no implicava que el català fos l'única llengua vehicular en el sistema educatiu.

“No” a excloure el castellà

Per això, SI va defensar l'exclusivitat del català a través de l'impuls d'una iniciativa legislativa popular (ILP). La proposta, batejada com a Salvem l'escola en català, va ser rebutjada ahir per la mesa del Parlament. L'òrgan rector de la cambra s'emparava amb l'informe dels seus serveis jurídics. El document considera que la ILP vulnera la Constitució i l'Estatut atès que les dues normatives no permeten “desplaçar absolutament el castellà de l'ensenyament”. Tot i això, SI va afirmar que impulsarà una recollida de signatures al marge del procés parlamentari.

També circumscrit a l'intricat debat lingüístic, el govern va anunciar ahir que es personarà davant el TC pel recurs que l'executiu espanyol va interposar contra la llei de l'aranès a Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.