Política

Concentreu-vos, “indignats”

Punset considera lícites les reivindicacions del col·lectiu però els recomana que es focalitzin en tan sols dues idees, perquè “tot no es pot fer”

“Per ser líder cal empatia”, diu, i alhora reivindica més educació emocional

Eduard Punset desprèn empatia en cadascun dels rictus expressius que es dibuixen en la seva cantelluda fesomia. Les planeres receptes per a l'èxit i la felicitat d'aquest multifacètic i mediàtic doctor a la carta (tan aviat pot fer una anàlisi sobre la situació econòmica mundial, com llançar un consell per continuar dempeus en un món capgirat) van tornar a seduir ahir l'auditori. En un esmorzar organitzat pel Centre d'Estudis Jordi Pujol a l'hotel Majestic, l'expresident i aquest economista i divulgador científic com a invitat havien de tenir una conversa que s'adigués al títol El món, progressa?, i el cas és que l'ambiciosa i etèria fita no va decebre els convidats, que van ser testimonis d'un debat pedagògic, social i emocional, pel cap baix.

El presentador del popular programa Redes va engegar la seva intervenció fent una exposició dels tres descobriments que, al seu parer, han condicionat més radicalment les nostres vides. La plasticitat cerebral, que permet transformar l'estructura del nostre cervell i modificar així la conducta humana, va arribar massa tard, per Punset: “Si hagués sabut que no calia mirar de portes enfora per canviar el món, que això es podia fer des de dins, no m'hauria fet comunista.”

La predominança de l'inconscient envers la raó i l'incommensurable paper que juguen les emocions en l'etapa infantil i amb relació al desenvolupament personal (la màxima és simple: com més amor rebran, més amor donaran) són les dues revelacions científiques que completen la tríada de Punset. Amb tot, la fragilitat de la mainada –va afirmar el divulgador científic– no és gaire diferent de “la dels executius”. “Aquells que saben gestionar les seves emocions aprenen més ràpidament”, va asseverar Punset, i alhora defensava aferrissadament la incorporació de l'educació emocional com a assignatura a l'escola.

“Per ser líder cal empatia... Els executius que sempre estan emprenyats duran les seves empreses a la fallida”, va continuar el convidat d'un Pujol contingut i reflexiu. Amb tot, l'expresident hi va ficar una de les seves generoses cullerades quan els viaranys de la conversa van marrar cap al seu terreny. Pujol va assegurar que la “pedagogia política” va fallar amb relació a la crisi i que “els líders no poden renunciar a fer de mestres”, en el sentit de traçar el camí que sembla més adequat perquè el país avanci. “Alguns sabíem que l'evolució econòmica i l'actitud social de Catalunya i Espanya entre el 1995 i el 2005 acabaria malament”, va dir, i va lamentar no haver-hi insistit més.

Els “indignats” també van treure ahir el cap durant la sobretaula. Punset va considerar positiva la reivindicació d'unes reformes “que no s'estaven fent” amb relació a la separació real de poders i l'elecció directa dels representants polítics, i alhora llançava una recomanació al 15-M: “Concentreu-vos en dues idees; tot no es pot fer.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.