Política

Putin aplana el camí per tornar al Kremlin

Medvédev proposa l'actual primer ministre candidat a la presidència el 2012

L'oposició alerta d'un estancament

El congrés d'ahir del partit oficialista Rússia Unida va servir per desvelar la principal intriga que ha dominat la vida política russa, quan l'actual cap del Kremlin, Dmitri Medvédev, va proposar al seu predecessor i mentor, l'ara primer ministre Vladímir Putin, que sigui el candidat de la formació als comicis presidencials del març del 2012.

Tot feia pensar que Putin, que va ser president del 2000 al 2008, hauria volgut fer una maniobra política per conservar el poder en col·locar el seu delfí com a cap del Kremlin el 2008 (ja que la Constitució russa limita els mandats presidencials a dos de consecutius) i poder-se tornar a presentar el 2012, però fins ahir Medvédev tampoc no ho havia descartat.

El cap del Kremlin va demanar formalment al partit oficialista que donés suport “a la candidatura del president del partit, Vladímir Putin, al càrrec de president del país” i els assistents van rebre la proposta amb unes fortes ovacions de consens. “Per mi és un gran honor”, va contestar Putin mentre agraïa el suport dels seus companys de partit. A més, l'encara primer ministre va anunciar que després dels comicis Medvédev serà el cap de govern, des d'on podrà impulsar la modernització del país. Ningú no dubta que Putin guanyarà els comicis perquè té tota la maquinària estatal al seu servei i a partir del 2012 els mandats presidencials seran de sis anys.

Esperances defraudades

Tot i que en els gairebé quatre anys des que Medvédev és a la presidència hi ha hagut molts anuncis de modernització –però pocs canvis reals– i la sospita que qui manava realment era Putin, en alguns cercles liberals i demòcrates hi havia l'esperança que un segon mandat de l'actual cap del Kremlin podria impulsar una sèrie de reformes.

Quan es va conèixer l'anunci d'ahir de Medvédev, que molts analistes no esperaven fins a finals d'any, la reacció de l'oposició democràtica va ser immediata. Grigori Iavlinski, exlíder del partit demòcrata Iàbloko que encapçalarà les llistes d'aquesta formació els propers comicis legislatius del desembre, va dir que “la candidatura de Vladímir Putin a la presidència evidencia la intenció del Rússia Unida de deixar-ho tot tal com està ara durant dotze anys més”. Borís Nemtsov, exviceprimer ministre i un dels líders de l'opositor Partit de la Llibertat Popular (PARNAS) –que no ha pogut ser registrat al Ministeri de Justícia–, va qualificar el fet que Putin torni a la presidència com “el pitjor escenari per Rússia” i va fer una crida pública a boicotejar les eleccions.

LA XIFRA

12
anys
més podria ser president Putin, perquè s'han allargat els mandats a 6 anys i se'n poder fer dos de seguits.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.