Política

Puig preveu tenir a punt la llei que regularà el burca a finals de 2012

El conseller d'Interior insisteix que la norma sobre l'ús de l'espai públic no prohibeix el vel integral, però abordarà els efectes per a la seguretat pública de “l'ocultació de la identitat”

La llei de la policia de Catalunya és el seu segon gran projecte per aquesta legislatura

El conseller d'Interior de la Generalitat, Felip Puig, ha anunciat aquest divendres que preveu portar al Parlament a finals de 2012 la llei que regularà l'ús de l'espai públic, una norma que entre els seus preceptes preveu regular l'ús del burca.

En roda de premsa al Parlament, ha recalcat que tant aquesta llei com la de la policia de Catalunya són dos dels seus grans projectes per aquesta legislatura, de manera que el seu desig és que es tramitin a la Cambra durant el 2012.

Malgrat que Puig insisteix que la norma sobre l'ús de l'espai públic no és la de la prohibició del vel integral, sí que ha admès que abordarà els efectes per a la seguretat pública de “l'ocultació de la identitat personal”.

El conseller ha admès que aquest serà un tema “debatut i analitzat” en els treballs d'elaboració de la llei, encara que ha precisat que no és una norma que reguli ni centres de culte, ni litúrgies, així com tampoc relacions entre religions.

Així mateix, ha explicat que aquesta llei es justifica perquè en les societats mediterrànies hi ha un ús “exhaustiu i de vegades forçat” de l'espai públic, cosa que obliga, segons ell, els governs a regular per evitar tensions.

Sobre la llei de la policia de Catalunya, ha precisat que el seu objectiu serà el d'estructurar un marc de referència i “donar relleu” a la llei de 1994 que regula els Mossos d'Esquadra i la de 1995 que fa el mateix amb les policies locals dels municipis catalans.

Diàleg amb els ajuntaments

Puig ha recalcat que per redactar dues lleis, a part de comptar amb experts, és fonamental que participin els ajuntaments i ens locals, de manera que s'ha reunit al Parlament amb el president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manuel Bustos, i el de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Salvador Esteve.

Més enllà de les dues lleis, Puig ha destacat que la col·laboració amb els ajuntaments - amb els que ha creat una comissió bilateral per abordar els temes de seguretat - també servirà per impulsar les juntes de seguretat local i millorar la integració de les policies locals al telèfon d'emergències 112.

Així mateix, ha avançat que el govern pretén revisar la llei que regula els horaris dels espectacles i activitats recreatives, i on el paper dels alcaldes “serà important “, ja que la norma fixarà un marc general i els ajuntaments podran ser més restrictius.

Bustos ha agraït la mà estesa del govern i ha garantit el compromís dels ajuntaments per aconseguir lleis de consens pel que fa a la seguretat, mentre que Esteve ha destacat la importància que govern autonòmic i governs locals avancin pel mateix camí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.