Política

El govern medita ara tocar la paga de Nadal dels funcionaris

Mas-Colell anuncia que no es descarta aplicar als treballadors públics la mateixa mesura que Mas ha imposat als consellers i alts càrrecs

Confirma que no presentarà el pressupost abans de dilluns perquè és “impossible”

Artur Mas no tindrà paga de Nadal i els funcionaris potser tampoc. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va revelar ahir que el govern no descarta aplicar aquesta mesura d'estalvi als treballadors públics. “Malauradament no hi ha coses sagrades”, va constatar. L'executiu considera que el sistema està sobredimensionat amb relació als ingressos i que, tenint en compte el dèficit que colla la Generalitat, s'ha d'aprimar. Amb aquesta i altres incògnites sobre la taula, el titular d'Economia també va confirmar que no presentarà el pressupost del 2012 dilluns com establia una resolució aprovada per l'oposició —a desgrat de CiU— en l'últim debat de política general al Parlament. Ho veu literalment “impossible”.

Evitar acomiadaments

Quan el president de la Generalitat va anunciar dimecres que els consellers i els alts càrrecs no cobraran la paga de Nadal, la mateixa que l'Institut Català de la Salut demana als metges, va obrir la capsa de Pandora. La de l'extensió de la mesura. No havien passat 24 hores del cop d'efecte de Mas i el conseller d'Economia provocava un debat públic sobre la paga de tots els funcionaris. Els funcionaris –a banda del sou base, que depèn de l'Estat– cobren un complement específic i, segons fonts sindicals, seria aquest últim el susceptible de ser retallat.

Mas-Colell va situar la retallada de la paga extra com una possibilitat en estudi que afectaria els treballadors de manera proporcional al seu sou. En uns temps de crisi complicats, és del parer que “més val que en aquest procés tots fem un esforç individual” per evitar possibles acomiadaments. Quan es prengui una decisió, el conseller va garantir que “serà dialogada amb els sectors socials”.

Els sindicats, però, van rebre la possible mesura amb moltes reticències. El secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, la va qualificar de “despropòsit econòmic” i va advertir al govern que és “il·legal” suprimir la paga si no es tanca un acord amb els representants dels treballadors. El seu homòleg de la UGT, Josep Maria Álvarez, va acusar el conseller de “menysprear” i “degradar” els funcionaris, i va recordar que n'hi ha que cobren sous de mil euros.

Mas-Colell està decidit a reduir la despesa fins als nivells del 2007 i, per tant, és partidari de “modificar els augments salarials que hi ha hagut des d'aquell any fins ara”.

El 2012, menys del 10%

En el pròxim pressupost, preveu una retallada inferior al 10%. El titular d'Economia també va confirmar que incomplirà el mandat parlamentari de presentar els comptes abans de dilluns. Enviarà una carta a la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, per explicar-li les impossibilitats materials amb què es troba i hi demanarà comparèixer a per fer-les extensives als grups. Mas-Colell va admetre que no hi haurà pressupost abans del 20-N perquè els comicis no interfereixin en la negociació. Els partits, que van intentar collar el govern en el debat de política general, ja s'ho esperaven. Però van rebre l'anunci amb recels.

Als treballadors de la funció pública ja se'ls va retallar el salari entre un 5 i un 15%
Joaquim Nadal
PRESIDENT DEL PSC AL PARLAMENT
Més val que tots els treballadors públics fem un esforç [...] Salvarem llocs de treball
Andreu Mas-Colell
CONSELLER D'ECONOMIA
L'incompliment del pressupost allunya la possibilitat de construir ponts de confiança
Anna Simó
portaveu d'erc al parlament
El fet de no presentar els pressupostos és una dificultat per al procés negociador
Pere Calbó
diputat del pp
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.