Política

Salmond: “Cap polític de Londres determinarà el futur de la nació escocesa”

El primer ministre escocès referma el seu compromís de convocar un referèndum d'independència abans del 2015

Recorda que les reserves de petroli i gas fan viable la separació del Regne Unit

El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha assegurat aquest dissabte que la independència és la millor opció per a Escòcia i que “cap polític de Londres determinarà el futur de la nació escocesa”.

En un discurs davant el congrés anual del Partit Nacionalista Escocès (SNP) a Invernes, Salmond ha tornat a defensar el seu compromís amb la celebració d'un referèndum sobre la independència abans que acabi la legislatura el 2015.

El líder nacionalista, qui va manifestar que “la sobirania del poble escocès està ara al volant”, va explicar als membres del seu partit que la consulta inclourà també l'opció de romandre al Regne Unit, però assumint les màximes competències de Londres, el que suposaria plena autonomia fiscal.

No obstant això, Salmond, que va aconseguir una victòria abassegadora a les eleccions escoceses de maig, va sostenir que aquesta opció no és “prou bona” per a Escòcia, pel que demanarà el vot a favor de la independència.

“Responsabilitat fiscal, llibertat financera, poders econòmics reals són una proposta legítima. Tot és bo i necessari, però no és suficient”, ha insistit Salmond entre aplaudiments.

Sense la independència, ha argumentat, “els submarins nuclears seguiran a les nostres costes, se'ns obligarà a vessar sang en guerres il·legals com a l'Iraq i seguirem sent exclosos dels organismes europeus i de la resta del món”.

Salmond, que ha aprofitat l'ocasió per a demanar als polítics anglesos que deixin d'atacar les aspiracions dels escocesos i ha recordat que queden reserves de petroli i gas en aigües d'Escòcia per als pròxims 40 anys, el que ajuda a fer viable la independència de Londres.

La celebració d'un referèndum sobre la independència ja figurava al programa electoral dels nacionalistes escocesos quan van guanyar amb minoria les eleccions del 2007, però llavors no va poder convocar-se, ja que la resta dels partits va votar en contra.

Als comicis de maig passat l'SNP va aconseguir una aclaparant victòria amb el 50 per cent dels vots, el que permet al govern de Salmond celebrar la consulta abans del 2015.

Les enquestes revelen que al voltant del 40 per cent dels escocesos està a favor de la independència, preferència que va en augment, sobretot entre els més joves.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.