Política

El nombre de morts pel sisme kurd creix enmig de rèpliques

El balanç de víctimes mortals puja a 280 i hi ha més d'un miler de ferits pel terratrèmol registrat al Kurdistan turc

Els serveis mèdics contradiuen el govern i asseguren que estan “col·lapsats”

Els equips d'emergència busquen contra rellotge supervivents del terratrèmol que diumenge al migdia va colpejar el sud-est de l país, al Kurdistan turc. Les xifres de morts i ferits pugen de manera dramàtica perquè els edificis de les ciutats més importants de la zona Vas i Erçis (on haurien caigut una vuitantena d'edificis) no haurien resistit la força d'uns sisme que va registrar els 7,2 graus de l'escala de Richter i que va tenir l'epicentre a només cinc quilòmetres de profunditat.

De fet, el Kurdistan turc és una de les zones més pobres i aïllades del país, i ahir algunes agències de notícies afirmaven que fins ara hi havia pobles on els equips de rescat encara no havien arribat. La lluita per rescatar els supervivents també es lliura contra els fenòmens meteorològics: les temperatures a la zona voregen els zero graus a la nit, es preveu que avui plogui i les nevades podrien arribar a partir de dimecres.

Una situació que complicaria encara més la intendència de milers de persones que han quedat sense casa i que han de passar les properes nits al ras. A més, hi ha el perill de les rèpliques com les més de 200 que ja s'han produït en les últimes hores i que han arribat fins als 5,7 graus. Els experts asseguren que és probable que s'allarguin durant les pròximes setmanes.

En aquests dos dies, les històries de petits miracles ja han començat a aflorar. És el cas d'Emine, una jove de 20 anys que va quedar atrapada al forat de l'escala d'un edifici de cinc plantes i que va ser rescatada amb vida. També hi ha lloc per a herois. Un altre jove Yalçin Akay, de 19 anys, que va poder trucar amb el telèfon mòbil a la policia, fet que va permetre que el rescatessin a ell i a vuit personés més que eren sota la runa d'un edifici.

Queixes dels metges

La plana major del govern turc es va desplaçar a la zona afectada pel terratrèmol. El primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, va declarar la mateixa tarda del terratrèmol que la ciutat disposava de prou efectius i material sanitari, i que estava “tot bé”, que no feia falta traslladar els ferits a altres zones del país. Ahir, un metge de Van que no es va voler identificar explicava al diari turc Hürriyet Daily News que hospitals de la ciutat havien tingut greus desperfectes i que el personal no podia atendre de manera correcta els ferits.

Davant de la gravetat de la situació, la comunitat internacional ha ofert ajuda a Turquia, inclosos Israel i Armènia, amb els quals mantenen problemes diplomàtics. La Unió Europea també va oferir ajuda, però Turquia l'ha rebutjada. De moment només ha acceptat la col·laboració de l'Azerbaidjan, país veí i tradicionalment aliat.

LA XIFRA

8.000
tendes de campanya
ha repartit la Mitja Lluna Roja, més de 25.000 mantes i unes 4.000 estufes.

Una setmana complicada a la zona

El Kurdistan turc, al sud-est de Turquia, viu uns dies especialment durs. Al terratrèmol de diumenge s'hi ha d'afegir ahir la mort de quinze membres del PKK (Partit dels Treballadors del Kurdistan) a mans de l'exèrcit turc a la zona de la vall de Kazan,a la província de Hakkari. Les forces armades ja han abatut més d'un centenar d'homes del PKK des que va començar una ofensiva amb 10.000 soldats al sud-est del país (zona originària d'aquesta organització armada) després que 24 soldats turcs van morir dimecres passat de resultes d'un atemptat. L'objectiu és eliminar els últims refugis que el PKK té a les muntanyes del Kandil, al nord de l'Iraq. No és la primera vegada que els soldats turcs entren en territori iraquià per detenir-hi guerrillers. L'any 2008 hi van destruir set bases del PKK, però la pressió internacional, sobretot dels Estats Units, va obligar Turquia a retirar-se.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.