Política

El tripartit del concert

CiU, ERC i ICV-EUiA aprovaran avui les bases del pacte fiscal en les conclusions de la comissió d'estudi del Parlament

La federació i els republicans negocien fins a l'últim moment si fixen el calendari de la consulta

CiU, ERC i ICV-EUiA avalaran la constitucionalitat del pacte fiscal

La comissió d'estudi del pacte fiscal aprovarà avui els pilars del concert econòmic gràcies a un acord de CiU, ERC i ICV-EUiA. Davant de la proximitat del 20-N, i amb unes posicions massa allunyades per propiciar qualsevol acostament, el PSC i el PP no avalaran el moll de l'os del sistema. Això dividirà l'hemicicle en dos nous blocs: el tripartit del concert i el bipartit del finançament estatutari. El govern espera, però, que almenys els socialistes es puguin sumar al consens després de les eleccions espanyoles i amb aquest propòsit ha ajornat el ple que havia de consagrar els detalls del sistema fins passats els comicis.

La federació i els republicans continuaven negociant ahir al vespre el punt més polèmic de les conclusions amb què es tancaran les portes de la comissió: el de la consulta. A última hora, després de múltiples contactes telefònics i una trobada fugaç al Parlament, es van emplaçar a tancar aquest matí mateix el redactat definitiu d'aquest punt, segons fonts de la negociació. Com ja va avançar aquest diari, CiU i ERC ja es van reunir dimarts per abordar-ho.

El grup parlamentari de Joan Puigcercós pressiona perquè la federació es comprometi a preguntar a la ciutadania abans de la negociació amb Madrid. Els nacionalistes, però, s'hi resisteixen amb l'argument que això els pot encotillar l'estratègia.

CiU esgrimeix que la consulta prèvia podria endarrerir excessivament l'estira-i-arronsa amb el govern espanyol en cas que la Generalitat es trobi amb dificultats jurídiques per convocar-la. Per exemple, si es presenta un recurs d'inconstitucionalitat de la futura llei que ha d'emparar el procés de ratificació ciutadana del pacte fiscal. Per això, la federació i els republicans es van avenir a estudiar un redactat alternatiu per a les conclusions que es basaria en la resolució sobre el pacte fiscal que ja va aprovar el Parlament durant el debat de política general, la que ha compromès la Generalitat a redactar una norma que doni cobertura a una consulta de caràcter no referendari per ratificar la proposta de finançament.

ICV-EUiA era reticent a afegir-se en aquest punt. La raó: els ecosocialistes han proposat que en la consulta es pregunti també a la ciutadania sobre les retallades i la política econòmica de la Generalitat i la demanda no té possibilitats de prosperar.

El tripartit del concert farà pinya, no obstant això, per avalar la constitucionalitat del pacte fiscal, el seu ajustament a l'Estatut i al dret europeu. Es tracta d'un sistema bilateral que ha d'excloure Catalunya del paquet de territoris de règim comú i que ha de permetre a la Generalitat recaptar, gestionar i liquidar tots els impostos dels catalans. La contribució a la solidaritat amb els altres territoris quedarà limitada a una quota que també inclou una compensació a l'Estat per l'exercici de les competències a Catalunya.

LES XIFRES

16.434
són els milions
dels catalans que van anar a Madrid i no van tornar el 2009. El concert vol limitar el dèficit fiscal.
2
grans blocs
tindran les conclusions de la comissió: l'avaluació del finançament vigent i els pilars del pacte fiscal.

Gestos cap al PSC i el PP

Les votacions de les conclusions de la comissió es faran per punts. Els partits sotmetran les seves propostes al criteri de la resta, així com les esmenes que hi han presentat. CiU, per exemple, ha registrat dues transaccionals a la iniciativa d'ICV-EUiA sobre qüestions de finançament local, i al document d'ERC pel que fa a la valoració del finançament en vigor.

Durant aquest reguitzell de votacions, la federació preveu donar suport a aspectes menors de les propostes del PSC i el PP, amb l'objectiu que no es quedin sols en totes les votacions. És un gest per no dinamitar tots els ponts d'entesa amb els socialistes i els populars amb vistes al ple del Parlament en què es debatrà definitivament el model del concert econòmic. Els socialistes, a més, també sotmetran a votació la seva proposta de pacte fiscal federal, que han adjuntat a les seves conclusions. Tot i que, segons fonts de la comissió, el grup que capitaneja Joaquim Nadal va registrar la proposta fora de termini, els grups parlamentaris han acceptat que es debati per cortesia parlamentària i es faciliti la clausura dels treballs dels últims mesos.

Com a preludi de la votació, es preveu una llarga ronda d'intervencions de tots i cadascun dels partits, que han de fixar les seves posicions. Per això les negociacions es poden allargar fins ben entrat el matí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.