Política

Peces-Barba: “Era millor quedar-nos Portugal en lloc dels catalans”

Peces-Barba, un dels pares de la Constitució, aixeca polseguera amb una “broma” sobre portuguesos i catalan

s

L'exdirigent polític demana disculpes

El millor dels veterans de la política és que no es mosseguen la llengua, no són políticament correctes i diuen el que pensen. Ahir, el pare de la Constitució i exdirigent del PSOE, Gregorio Peces Barba, de 73 anys, va afirmar que per a Espanya hauria estat millor “quedar-se amb els portuguesos” en lloc “dels catalans” durant les guerres del segle XVII. Molts es van enfadar de valent; però algunes veus, des de Catalunya, l'aplaudien.

Peces-Barba va sorprendre, en una trobada d'advocats de tot l'Estat que es feia ahir a Cadis, amb això: “El comte duc d'Olivares es va trobar alhora l'aixecament de catalans i portuguesos. Aleshores es va prendre la decisió de deixar Portugal... i quedar-nos amb els catalans. Jo sempre dic en broma què hagués passat si ens haguéssim quedat amb els portuguesos i no pas amb Catalunya?”. Pausa d'un segon i es respon a si mateix: “Potser ens hauria anat millor.” Després, continuant la broma, va afegir que l'únic problema d'aquesta ficció històrica és que no hi hauria partits entre el Barça i el Madrid en la lliga. El clàssic seria un Benfica-Madrid. Peces-Barba va deixar clar, però, que confia que en aquests moments s'aconseguirà “mantenir la unitat” de l'Estat: “Estem en millors condicions que en altres èpoques. No sé quants cops es va haver de bombardejar Barcelona. Aquest cop es resoldrà sense necessitat de bombardejar-la”. Un grup de lletrats catalans va abandonar la sala aleshores en senyal de protesta pel to entre humorístic i imperialista de Peces-Barba. Els degans dels col·legis d'advocats de Catalunya van subscriure ahir un comunicat per censurar-li les bromes.

El cert és que l'any 1640, en època del rei Felip IV, el govern del comte duc d'Olivares es va trobar just al mateix temps amb la guerra de la Restauració a Portugal i la guerra dels Segadors a Catalunya. Aquelles revoltes van culminar amb la independència portuguesa i el manteniment del control espanyol sobre Catalunya.

El comentari, pel qual es va disculpar després, va aixecar polseguera en tertúlies de cafè i xarxes socials. A Twitter es va convertir en trending topic de l'Estat. D'una banda, aixecava aplaudiments i agraïments irònics entre els tuitaires independentistes. La classe política catalana va reaccionar immediatament: l'enuig del president de la Generalitat i de Duran i Lleida, les disculpes de Daniel Fernàndez, la ironia de Mas-Colell o l'aplaudiment d'ERC.

No va ser, però, ahir el primer cop que Peces-Barba llançava diatribes contra el nacionalisme català. Ni serà, segurament, l'última.

És una broma de gust dubtós que alimenta el debat entre separatistes i separador
Daniel Fernàndez
diputat del psc al congrés
Són gravíssimes les declaracions referents a bombardejar Barcelona. Impròpies d'un demòcrata
Josep A. Duran i Lleida
candidat de ciu al congrés
Les declaracions m'han preocupat molt. Espero dels socialistes una desqualificació
Artur Mas
president de la generalitat
Estic convençut que Catalunya vol ser tan lliure com Portugal. Desitjo el millor al poble espanyol
Oriol Junqueras
president d'erc
La llibertat d'expressió no pot emparar l'ofensa i el menyspreu. No es pot banalitzar tant
Consell de l'Advocacia
Els catalans no haurien de ser tan susceptibles a les bromes. M'agrada parlar amb humor
Gregorio Peces-Barba
jurista i exdirigent del psoe
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.