Política

Les ordenances de Blanes posen el PSC contra les cordes

L'oposició en bloc tomba la proposta de taxes que feia l'equip de govern i l'alcalde esclata i convida CiU, el PP i ICV a presentar una moció de censura

Els grups de l'oposició a l'Ajuntament de Blanes (CiU, ICV-EUiA i el PP) van tombar ahir la proposta d'ordenances fiscals que portava el PSC (que governa en minoria) al ple. La manca de suport va fer esclatar l'alcalde, Josep Marigó, que fins i tot va convidar l'oposició a presentar una moció de censura: “Queda demostrat que hi ha una alternativa de govern clara. La llei de règim local ho diu ben clar, per tant comencin a buscar un candidat per la seva irresponsabilitat.”

Les ordenances que presentava el PSC, que va defensar Nicolás Laguna, proposaven un increment de l'IBI del 15% mentre que les taxes i preus públics, en general s'incrementaven un 3,2%, segons l'IPC català. Les excepcions eren, entre d'altres, la quota de l'aigua (amb increments d'entre el 21 i el 38% i la recollida i tractament de residus, que s'apujava un 5%. L'increment de l'IBI, segons el PSC, era necessari per complir amb el pla de sanejament 2008-2015 “aprovat per l'anterior govern el 31 de maig del 2010”. Amb l'increment de les taxes els ingressos augmentaven en 2,4 milions d'euros.

Tarificació social

ICV-EUiA va tombar les ordenances en considerar-les injustes i va proposar que s'apliqui un sistema de tarificació social. CiU va trobar sorprenent que el PSC portés al ple “unes ordenances amb aquestes puges estant en minoria i sense complir el que va dir l'alcalde, que en temes importants es buscarien acords”, segons va dir Joaquim Torrecillas. Es busca l'acord de pressa i corrent”, va afegir. El PP tampoc no s'hi va avenir, i Marigó va carregar contra l'oposició. “Jo pensava que eren més seriosos. Torrecillas té raó que no hi hem parlat, perquè no hi ha manera de localitzar-lo, ni els del seu propi grup el troben”, va esclatar.

Marigó va dibuixar un panorama catastròfic, ja que segons va dir, la negativa de l'oposició impedirà que les ordenances s'apliquin al gener. “L'Ajuntament de Blanes està en fallida, o ho solucionem d'una vegada per totes o no ens en sortirem. Gairebé llenço la tovallola, tenia l'esperança de trobar gent seriosa per tirar el poble endavant i em trobo amb pura demagògia”, va manifestar indignat, i va continuar la seva diatriba: “La diplomàcia ja ha passat, hi ha sinceritat. Aquest Ajuntament cau totalment en picat i serà responsabilitat seva. El grup socialista i jo al capdavant no ens fem responsables de les conseqüències que hi haurà a partir d'ara. Estic indignat, com a alcalde.

LES FRASES

El nostre municipi no se'n sortirà, m'entén, públic? Sortiré d'aquest ple deprimit
Josep Marigó
Alcalde de blanes
Queda demostrat que hi ha una alternativa de govern clara. Comencin a buscar un candidat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.