Política

Chacón alerta que les dretes també retallaran drets civils

La candidata del PSC garanteix que amb els socialistes el corredor mediterrani arribarà a Almeria el 2020 amb o sense fons europeus

Diu que vol “participar activament” en el congrés del PSC

La candidata del PSC, Carme Chacón, va llançar ahir un nou dard contra les “receptes” de les dretes espanyola i catalana, en referència amb el PP i CiU, i al desmantellament de l'estat del benestar com a conseqüència de les retallades en sanitat i educació. La ministra hi va afegir els drets civils assolits durant la primera legislatura de José Luis Rodríguez Zapatero al capdavant del govern espanyol. Lleis com ara la dels matrimonis homosexuals, la de l'avortament, la d'igualtat i la dels permisos de maternitat i paternitat estan “seriosament amenaçades”, segons la candidata. “Duran vol retallar en sanitat però no s'està d'enviar els homosexuals al psicòleg”, etzibava ahir la candidata del PSC alhora que criticava la decisió anunciada de Rajoy de modificar la llei de l'avortament.

Pel que fa a l'estat del benestar, la candidata del PSC va garantir que els socialistes “no trauran recursos en àmbits com ara la sanitat, l'educació i els serveis socials” perquè consideren que són els pilars en què s'ha de construir un nou sistema que prioritzi la productivitat en front del consumisme com s'ha fet fins ara. I és que, segons Chacón, en vuit mesos la sanitat pública a Catalunya “ha retrocedit set anys” a causa de les retallades. Quant a l'educació, va anunciar un pla de xoc adreçat especialment als joves que van deixar els estudis cridats pels diners fàcils que oferia el sector de la construcció i que ara a l'atur tenen molt complicat incorporar-se en el mercat laboral. “Els hem de reconduir cap a la formació perquè tenen tota una vida per endavant”, assenyalava.

Chacón, que ahir participava en un esmorzar amb periodistes a l'agència Efe, també va fer autocrítica del govern socialista: “Hauríem d'haver punxat abans la bombolla immobiliària.” Tanmateix, un cop més van ser el PP i CiU el centre de les crítiques sobretot pel que fa a la falta de programa dels populars i a les retallades de CiU. “Rajoy no té cap programa però us asseguro que té plans”, advertia Chacón d'acord amb les polítiques que han aplicat els populars a les comunitats que governen.

Congrés del PSC

La prioritat de Chacón són ara les eleccions del 20-N, però també es va mostrar disposada a “participar activament” en el procés de renovació que el PSC haurà d'afrontar en el congrés de desembre i més en un moment important en què els partits i la gent s'han “allunyat”.

LA FRASE

L'estratègia del PP és no revelar què farà perquè té un cost, no té cap programa però sí que té plans
Carme Chacón
candidata del psc al congrés

L'aposta pel corredor mediterrani

Chacón no té clar que el PP aposti pel corredor mediterrani, que ajudaria a fer créixer el sistema productiu de Catalunya i de l'Estat espanyol. En canvi, els socialistes, diu Chacón, garanteixen que el corredor mediterrani s'executarà perquè el govern ja l'ha posat en marxa amb la construcció d'alguns trams i el Ministeri de Foment ha anunciat una inversió de gairebé sis mil milions l'any, la qual cosa assegura que, “s'adjudiquin o no fons europeus, el corredor mediterrani arribarà a Almeria el 2020”, va prometre ahir. Foment va anunciar una partida de 49.000 milions per a tots els corredors fins al 2020, un xifra que ha creat desconfiança als experts perquè mai s'han destinat tants diners, ni en bonança econòmica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.