Política

lA CRÒNICA

Saint Paul, del costat dels “indignats”

El capítol de la catedral ajorna fins avui la decisió sobre l'evacuació dels acampats a la City
Tres càrrecs de l'Església han dimitit en els últims quatre dies arran de la protesta anticapitalista

Triomf, si més no parcial, dels “indignats” de Londres sobre la Corporació de la City de la capital britànica i sobre una part de l'Església anglicana, dividida els darrers dies a causa de la protesta que s'està duent a terme des del 15 d'octubre davant de l'escalinata principal de la catedral de Saint Paul, al centre de la ciutat. Després d'unes declaracions de l'arquebisbe de Londres, Richard Chartres, desmarcant-se de la petició de desallotjament dels manifestants, i d'unes altres fetes dilluns al vespre per part de l'arquebisbe de Canterbury, el doctor Rowan Williams (màxima autoritat de l'anglicanisme després de la reina) sobre el significat últim de la protesta, la Corporació va ajornar fins avui qualsevol decisió en relació amb els acampats. L'amenaça de desallotjament continua.

La Corporació de la City estudia continuar endavant amb la petició d'evacuació i donaria als acampats un termini de 48 hores perquè desmantellin el camp. En cas contrari, s'enfrontarien a accions legals davant dels tribunals. Els participants en la protesta, però, es preparen per sostenir una batalla legal que podria allargar-se mesos, han advertit alguns especialistes.

En qualsevol cas, els responsables de la catedral reconeixen el seu dret a procedir com creguin convenient a la Corporació de la City. La Corporació és en part propietària dels terrenys en què es troba el simbòlic temple. L'accés a St. Paul està parcialment ocupat per unes 200 tendes de campanya de manifestants, instal·lats des de la jornada global de protesta contra els abusos del capitalisme financer fa dues setmanes. Des d'aleshores, la vida habitual de la catedral s'ha vist interrompuda, fins a l'extrem de tancar durant deu dies.

St. Paul va reobrir divendres passat. El tancament ha costat a la catedral 18.000 euros en pèrdues diàries, derivades de la falta dels ingressos provinents de l'entrada al temple. El tiquet d'accés per als turistes costa quasi 15 euros.

L'intent durant els darrers dies d'imposar la línia dura davant dels acampats per part d'alguns sectors del capítol de la catedral ha causat la dimissió de tres càrrecs de St. Paul els darrers quatre dies (el degà, el rector i un capellà a temps parcial), que veien amb simpaties l'esperit de la protesta, tot i les molèsties que està ocasionant per al dia a dia normal de la basílica.

Els sectors més progressistes de l'Església anglicana persegueixen un rearmament moral davant d'una societat cada vegada més escandalitzada, però alhora molt passiva, quant als abusos dels anomenats eufemísticament mercats. De retruc, els manifestants veuen com, de mica en mica, la raó que assisteix la seva protesta cala entre destacades figures de l'stablishment del Regne Unit. En el comunicat emès per St. Paul, l'arquebisbe de Londres, Richard Chartres, afirmava: “Les campanes d'alarma estan sonant a tot el món. St. Paul les ha sentides ara. Les portes de la catedral són obertes de manera molt emfàtica per comprometre's a discutir qüestions relatives al que preocupa no només els acampats als voltants de la catedral, sinó milions de persones en aquest país i arreu del món.” El bisbe Chartres ha convidat el banquer Ken Costa, antic cap d'USB Europa i actual president de la companyia Lazard International, a participar en un fòrum que abordi afers com l'ètica de la inversió. Costa ha acceptat l'oferiment.

Des que la crisi financera de 2008 va esclatar, veus poderoses de l'Església anglicana, com la del doctor Williams, s'han aixecat contra la cobdícia del capitalisme. Dilluns, en el context de la protesta, hi tornava: “Les qüestions urgents plantejades pels manifestants de St. Paul continuen, en gran mesura, damunt de la taula. Necessitem, com a Església i com a societat en conjunt, assegurar-nos que siguin degudament ateses.”

Si la Corporació de Londres continua endavant amb la intenció de demanar el desmantellament del camp, ara que St. Paul ha renunciat a sumar-se a la petició, l'efecte de l'ordre seria pràcticament inútil. Els manifestants podrien desplaçar-se uns quants metres per evitar problemes legals, però mantenint el camp en terra estrictament propietat de la catedral.

L'organització darrera la qual hi ha els manifestants, The Occupy London Stock Exchange (OLSX), va plantar ahir un altre campament de protesta, de dimensions molt més reduïdes, als afores de la Tate Modern, el museu d'art contemporani, situat a la riba sud del Tàmesi, que es pot veure des de St. Paul, just pel passadís obert pel pont del Mil·lenni. Com en el cas del campament de la catedral, les forces de la policia estaven presents quan s'aixecava el nou, però no van intervenir en cap moment per tal de prohibir-lo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.