Política

Mas promet lleialtat al govern espanyol si respecta Catalunya

El president aplana el camí d'una entesa amb l'Estat a poques hores de l'inici de la campanya

El PP reivindicael paper de col·laboració que ha tingut amb l'executiu català i reclama a Artur Mas que faci el mateix amb Mariano Rajoy

A poques hores de l'inici de la campanya electoral, el president de la Generalitat, Artur Mas, va prometre ahir “lleialtat” al futur executiu espanyol, conscient que necessitarà una entesa amb La Moncloa si vol aconseguir que el pacte fiscal arribi a bon port en aquesta legislatura. Això sí, va advertir que l'oferta només es mantindrà sempre que Madrid respecti els “interessos” i la “identitat” de Catalunya.

Aquesta va ser la resposta que Mas va donar al PP en el ple del Parlament, després que la formació d'Alícia Sánchez-Camacho li exigís que tingués amb el govern espanyol la mateixa “responsabilitat” i actitud que el PP ha tingut amb la Generalitat. Els populars sempre destaquen la col·laboració que han mantingut amb CiU, sobretot en l'aprovació dels pressupostos. I ahir Sánchez-Camacho va tornar a esgrimir aquest argument per reclamar que l'acord entre CiU i el PP es traslladi a Madrid, donant per fet que Mariano Rajoy serà el futur president espanyol. La líder dels populars, però, va etzibar una advertència a Mas: “Li demano que no anteposi les prioritats del seu partit a les del país.” El PP veu més primordial un pacte per sortir de la crisi que no el concert econòmic. Mas va reconèixer que el PP ha ajudat “en part” el govern català en els últims mesos i va obrir les portes a aquesta col·laboració institucional amb l'Estat.

Enmig d'aquesta nova mostra de festeig entre CiU i el PP, els populars també van voler posar aigua al vi, perquè s'acosta el 20-N i s'ha de marcar perfil. Van retreure a Mas i els seus consellers que no hagin tingut “l'empenta necessària” per reactivar el país i per frenar les alarmants dades de l'atur. En aquest sentit el president va respondre que el govern ha fet els deures des del primer dia i que no han dubtat a aplicar retallades encara que s'arriscaven a un càstig en les municipals o ara en les espanyoles. També va remarcar que Catalunya continua sent un gran “motor” d'Espanya i del sud d'Europa i que l'Estat no superarà aquesta conjuntura econòmica si primer no ho fa Catalunya.

Li demano que amb el govern espanyol actuï amb la mateixa responsabilitat amb què el PP ha actuat aquí
Alícia Sánchez-Camacho
PRESIDENTA DEL PP AL PARLAMENT
Si el futur govern respecta els interessos de Catalunya tindrem una actitud de col·laboració lleial
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

“Apagada sanitària” als hospitals

Si el PP va tenir ahir un altre gest d'acostament cap a CiU, el PSC es va mostrar als antípodes. Els socialistes van tornar a carregar durament contra els ajustaments del govern en aquest últim ple abans de l'inici de la campanya electoral del 20-N. Aquest cop les andanades de Joaquim Nadal es van centrar en el que va qualificar com a “apagada sanitària”, amb referència al pont que van fer els vuit hospitals de l'ICS i que va suposar ajornar visites. Una mesura que, segons els càlculs de Salut, va representar un estalvi de gairebé un milió d'euros. El cap de files socialista al Parlament va assenyalar que alguns centres hospitalaris van viure una “trista desolació” i que aquest exemple només és “la punta visible” de la “degradació” que viu tot el sistema sanitari català.

El president de la Generalitat va titllar Nadal d'“irresponsable” pel fet de fer entrar la “por” al cos als usuaris i donar una imatge que no es correspon amb la “realitat”. Mas va remarcar que el dilluns de pont es van atendre les urgències i que es va decidir reduir alguns serveis perquè aquests dies és quan s'anul·len més visites, concretament un 80%. El líder de CiU també va aconsellar al PSC que tingui més “cura” en qüestions tan polèmiques, sobretot tenint en compte que han governat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.