Política

L'Estat diu que l'objectiu de dèficit és “incondicional”

El govern espanyol reclama a les autonomies que “assumeixin la seva responsabilitat”

El secretari d'Estat d'Economia resta importància a les informacions que apunten que la Moncloa treballa ja amb una previsió del 6,6%

El secretari d'Estat d'Economia, José Manuel Campa, ha afirmat aquest dimecres que l'objectiu de dèficit del conjunt de les administracions del 6% al 2011 és “prioritari i incondicional” i ha demanat a totes les autonomies que “assumeixin la seva responsabilitat” i facin possible aquest compliment.

Campa ha assegurat que l'administració central assolirà amb tota seguretat el seu objectiu del 4,8%, i ha demanat als territoris que se cenyeixin també a l'1,3% fixat per a ells. Ha restat importància a les informacions que apunten que la Moncloa treballa ja amb una previsió del 6,6% i atribueix a Catalunya part de la culpa de la prima de risc.

Campa no ha volgut admetre un canvi en l'escenari del dèficit espanyol com sí que apunta la Comissió Europea, que va afirmar que l'Estat superarà de sis dècimes el dèficit del 6% previst per al conjunt de les administracions. En roda de premsa al Ministeri d'Economia, el secretari d'Estat ha assegurat que de moment l'executiu espanyol manté sobre la taula les previsions originals i no té dubtes sobre el compliment per part de l'administració central.

Una altra cosa són els territoris, a qui Campa ha demanat “responsabilitat” per complir amb l'objectiu de l'1,3% que va fixar el Consell de Política Fiscal i Financera. Catalunya és una de les dues comunitat -juntament amb Castella-La Manxa- que no té aprovats els seus plans de reequilibri, precisament perquè no recullen aquesta reducció dràstica de la despesa fins a l'1,3%. En el cas català, el govern preveu tancar l'any amb un dèficit del 2,6% després d'haver rebaixat ja un 1,3% respecte als comptes de l'any anterior.

Campa ha recordat que a l'agost l'executiu espanyol ja va adoptar mesures excepcionals per garantir el compliment. “Hem dit moltes vegades que per descomptat en la part que correspon a l'administració central es complirà l'objectiu” i que “estem fent tots els esforços” perquè es compleixi per part de totes les administracions. Per això ha apuntat de nou a les comunitats. “És l'obligació de totes les administracions assumir les seves responsabilitats, que estan on estan”, ha sentenciat.

Segons el secretari d'Estat a finals de mes el Ministeri disposarà de la informació fins a octubre del dèficit de l'administració central i fins al tercer trimestre de les autonomies, i per ara “la consolidació fiscal va en la direcció correcta”. Amb tot ha tornat a atribuir part de l'augment de l'atur a les retallades de les comunitats a l'administració i a les empreses relacionades amb el sector públic.

Aquest dimarts fonts del govern espanyol havien apuntat a Catalunya Ràdio que l'executiu espanyol ja treballa amb una previsió de desviament del dèficit de sis dècimes per sobre el 6% del PIB compromès amb Europa, i havien atribuït part del càstig dels mercats al deute públic espanyol -que ahir es va situar en 450 punts- a Catalunya per haver admès obertament que no complirà el criteri establert pel Consell de Política Fiscal i Financera de situar el dèficit català a l'1,3% del PIB.

Segons l'executiu espanyol, el fet que la Generalitat hagi situat la previsió de dèficit del 2011 al doble d'aquest percentatge, el 2,6%, ha repercutit negativament en la confiança dels inversors en el deute de l'Estat. El portaveu del govern, Francesc Homs, va respondre des de Barcelona lamentant que el govern espanyol demani al Govern que retalli “el doble” i alhora els seus dirigents critiquin que es retalla “massa”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.