Política

Violents incidents entre la policia i els manifestants a la plaça Tahrir del Caire

Almenys 200 persones van resultar ferides i una quinzena detingudes, amb les eleccions legislatives a l'horitzó

Els activistes tornen a acampar a la zona

La plaça Tahrir oferia, 24 hores després de la multitudinària marxa contra el Consell Superior de les Forces Armades egipci, una imatge completament diferent. Forces policials van atacar al matí els pocs manifestants que encara quedaven acampats a la plaça, uns pocs centenars segons testimonis oculars. L'acció va provocar un efecte crida que en pocs minuts va convertir la plaça en un enfrontament obert entre manifestants i forces de seguretat, revivint els episodis viscuts durant l'aixecament popular contra el president Mubarak. Les forces policials són vistes per molts joves egipcis com la viva imatge de la repressió del règim. Acusades de la mort de centenars de manifestants durant la revolució, la seva dissolució és una de les principals demandes del moviment sorgit el 25 de gener.

L'ús indiscriminat de gas lacrimogen, pilotes de goma i cartutxos pels policies, va ser respost amb el llançament de pedres pels manifestants, que lluitaven per recuperar el seu emplaçament a la simbòlica plaça Tahrir. A mitja tarda tornava la calma un cop els manifestants en recuperaven el control. Els recomptes de ferits parlaven d'unes 200 persones ateses en improvisats hospitals de campanya al mig de la plaça que, segons van denunciar activistes, també van ser atacats per la policia. El balanç inclou desenes de detencions i almenys 7 persones que haurien perdut un ull per l'impacte de pilotes de goma de la policia.

LA DATA

28.11.2011
és l'inici
del primer cicle electoral des de la caiguda de l'antic règim presidit per Hosni Mubarak.

LA XIFRA

200
manifestants
van resultar ferits, segons càlculs aproximats, tot i que el nombre podria augmentar a 300.

Expectació per la resposta militar

A una setmana de les eleccions hi ha una gran expectació per veure quina decisió pren el Consell de les Forces Armades davant dels incidents. Diversos partits, inclosos els Germans Musulmans, van expressar el seu rebuig a l'actuació policial, mentre grups de drets humans demanaven responsabilitats polítiques. Els joves de la revolució ja fa temps que denuncien l'absència de canvis i el segrest militar del procés revolucionari. Tots els escenaris són possibles, inclosa l'anul·lació dels comicis i la perpetuació del poder militar en nom de l'estabilitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.