Política

Duran proclama la victòria del pacte fiscal en una nit històrica

CiU s'erigeix en guanyadora a Catalunya per primer cop en tres dècades i completa el cicle electoral iniciat en les catalanes

Veu en el triomf un aval a la gestió de Mas

Hegemonia nacionalista. “Hem fet història, heu fet història”, subratllava el candidat de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, durant la celebració del primer triomf de la federació en unes eleccions espanyoles des del restabliment de la democràcia. L'eufòria de les bases congregades al Majestic va acabar contagiant una cúpula predisposada a fer tan sols una “modesta celebració” per un resultat “espectacular”. Fins i tot hi va haver un breu discurs de Duran des del balcó del cèntric hotel barceloní. L'excepcionalitat no era deguda tant a la xifra, 16 diputats, com al fet d'haver aconseguit una distància de dos escons respecte a un PSC enfonsat dels 25 fins als 14, i respecte a un PP incapaç de guanyar posicions a Catalunya ni amb tots els vents ibèrics bufant-li a favor. Catalunya és “diferent”, remarcava el cap de llista de la federació, orgullós.

Duran va instar els ciutadans i els polítics d'arreu de l'Estat a interpretar el resultat de CiU com un aval al projecte estel·lar d'Artur Mas. “Avui a Catalunya ha guanyat el pacte fiscal”, va proclamar, acompanyat del mateix president i de la plana major de la federació. És indubtable que CiU ha quedat reforçada per quan arribi l'hora de plantejar a l'absolutíssim Mariano Rajoy el nou projecte de finançament per al país. Serà a la legitimitat atorgada per les urnes catalanes, i no a l'aritmètica insuficient, allò a què CiU apel·larà per negociar el concert econòmic.

I és que la cúpula llegeix el triomf com una expressió de suport de la ciutadania a l'executiu d'un Mas que batalla contra la crisi a cops de retallades pressupostàries per revertir, diu, el dispendi econòmic del tripartit. Segons Duran, la ciutadania ha demostrat que és “intel·ligent”. “El poble de Catalunya ha entès que el govern que té fa el que ha de fer pel bé de tots”, va sentenciar. Mas va insistir en la interpretació. Malgrat la “demagògia” i la “hipocresia” d'alguns, va assenyalar amb referència al PSC, “el poble de Catalunya, quan es fan les coses ben fetes, no només ho entén sinó que hi dóna suport”.

Les bases van rebre Duran i Mas amb crits d'independència. Es van reiterar al llarg d'una nit en què CiU fa fer el hat-trick. No hi va haver tres gols en un sol partit, però amb la metàfora Mas volia remarcar que la seva formació ha tancat un cicle electoral també històric després d'haver-se imposat en les eleccions catalanes del novembre i en les municipals del maig. Tan sols els més optimistes s'esperaven una victòria com la d'ahir abans del 20-N, i la prudència es va imposar entre la direcció fins que, ben avançat l'escrutini, els 16 diputats semblaven inamovibles. Per haver-se contagiat del triomf, i encara amb el ressò de les proclames sobiranistes dins del Majestic, Mas va atorgar el mèrit a Duran, com a paradigma d'un “catalanisme real, profund” i sense focs d'encenalls.

CiU s'ha beneficiat del desgast d'un PSC que ha caigut a Barcelona. Ha consolidat l'electorat que ja li va fer confiança en les conteses anteriors en zones tradicionalment impenetrables, com ara l'antigament anomenat cinturó vermell. No han guanyat a la demarcació, però han pujat fins als 9 diputats. Els socialistes, amb 10, ja sentien l'alè de CiU. L'ascensió dels nacionalistes es complementa amb 3 diputats per Girona, 2 per Tarragona i el manteniment dels 2 per Lleida. Tot plegat, arrodonit per l'obtenció de 14 senadors.

El poble de Catalunya, quan es fan les coses ben fetes, no només ho entén sinó que hi dóna suport
Artur Mas
PRESIDENT DE CIU
Es trenca l'anomalia pel fet que mai el catalanisme havia guanyat unes eleccions generals
Josep A. Duran i Lleida
CANDIDAT DE CIU
Em sento molt orgullós que tinguem un president que no hagi pensat en les eleccions, que hagi pensat en el país
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.