Política

La junta militar egípcia accepta la dimissió en bloc del govern

Es manté la previsió de manifestacions per avui contra la perpetuació del Consell Superior de les Forces Armades

Comencen les reunions de diverses formacions polítiques per crear un govern de salvació nacional

El govern egipci d'Essam Sharaf ahir va presentar al Consell Superior de les Forces Armades la dimissió en bloc per mirar de sortir de la crisi dels darrers dies. Primer va presentar la renúncia el ministre de l'Interior, Mansour Essawy, i posteriorment ho va fer la resta del gabinet. L'anunci va ser rebut amb indiferència a la plaça Tahrir del Caire, on els manifestants, que asseguren que el govern era “un titella en mans dels militars”, mantenen per avui la convocatòria de noves marxes milionàries contra els militars. Els enfrontaments van continuar per tercer dia consecutiu a la plaça, tot i que aquests cada vegada semblaven més residuals i localitzats. Manifestacions cada cop més nombroses es van reproduir a les principals ciutats, com ara Suez i Alexandria, on va morir un manifestant en els enfrontaments amb la policia.

A peu de carrer, les informacions sobre la mort de manifestants, que extraoficialment serien d'una cinquantena arreu del país, semblaven atiar el foc entre els joves. “Si cal, morirem per recuperar els seus drets”, assegurava la jove alexandrina Nahla Mansour, de 24 anys. Les paraules dels militars, que ahir acusaven els manifestants de ser agents a sou, tampoc sembla que calmin les masses. “Els militars porten la màscara de Mubàrak”, afegia l'activista Mahmud Sabri.

Les formacions polítiques començaven les reunions per fer un govern de salvació nacional. Entre aquestes, la Coalició Democràtica (que agrupa els Germans Musulmans amb liberals i nasseristes), grups d'esquerra o el liberal grup de suport a l'excap de l'Agència Internacional de l'Energia Nuclear i futur presidenciable, Mohamed el-Baradei. Els Germans Musulmans acusaven el Consell Militar de ser el principal responsable dels incidents. La formació, però, ha estat llargament criticada pels joves revolucionaris pel seu paper ambigu.

LA DATA

15.01.12
es preveu
la formació del govern de salvació nacional, al final del procés dels comicis parlamentaris.

LA XIFRA

1.500
antics membres del PDN
de Mubàrak anaven a participar en les eleccions, que han de començar dilluns.

S'anuncia el vet als pro Mubàrak

El poder militar mirava de calmar la tensió anunciant la llargament esperada llei d'aïllament polític. La televisió pública egípcia anunciava ahir que el Consell Superior de les Forces Armades aprovava una llei que permet embargar la participació política a tots aquells antics membres del Partit Democràtic Nacional de Hosni Mubàrak. La llei, una de les principals reclamacions del moviment popular del 25 de gener, surt després del fort debat generat sobre la participació de membres de l'antic règim en el nou cicle polític. Es calcula que 1.500 antics membres del partit havien estat acceptats per participar en les eleccions del proper dia 28, el que representava un 12,5 % del total de candidatures.

La setmana passada, en una polèmica decisió, el Tribunal Suprem Administratiu fallava a favor de la participació d'aquests membres, contradient una resolució prèvia a Mansoura i la recentment modificada llei de traïció. Aquesta llei, vigent des del 1952, es va modificar per pressió popular per tal d'aplicar un vet electoral de 5 anys als antics membres del partit de Mubàrak. Els moviments revolucionaris s'han mostrat cauts, i fins i tot escèptics, amb la nova llei, davant la falta d'informació sobre el contingut real d'aquesta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.